Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κήρυξε το τέλος της πανδημίας

Βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 12 Μαρτίου

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στον παγκόσμιο χάρτη / Reuters

Καθώς οι περισσότερες χώρες στον κόσμο άρουν σταδιακά τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξετάζοντας κάθε βήμα, η Σλοβενία κήρυξε αργά το βράδυ της Πέμπτης το τέλος της πανδημίας. 

Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρώπης που ανακοινώνει το τέλος του ιού στο έδαφός της. Στη Σλοβενία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφονται καθημερινά λιγότερα από επτά κρούσματα του ιού. 

Covid-19: Περισσότεροι από 300.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

Οι άνθρωποι που θα φθάνουν στο εξής στη σλοβενική επικράτεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η κυβέρνηση της χώρας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών από τον κορωνοϊό σε σύνολο 1.464 κρουσμάτων. Μάλιστα, βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 12 Μαρτίου

«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου.

Η επίσημη κήρυξη του τέλους της πανδημίας του κορvνοϊού σημαίνει πως ορισμένα μέτρα -ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση- θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.

Κορωνοϊός: Νέα εποχή στις πτήσεις - Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα αεροπλάνα

Το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων, ενώ όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα δεν θα εισέρχονατι στη χώρα.

Ποια μέτρα θα συνεχίσουν να τηρούνται;

Οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν ακόμα μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, ανέφερε η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Μέχρι χθες οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Κορωνοϊός: Η ΕΕ ζητά ανεξάρτηση έρευνα για την προέλευση του ιού

Από τα μέσα του Μαρτίου η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο το lockdown άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου.

Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, θα επιτραπεί επίσης να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top