Κύπρος: Ποινική δίωξη σε 15 αστυνομικούς για την υπόθεση του «Ορέστη»

Είχε δολοφονήσει πέντε γυναίκες και δύο μικρά παιδιά

Ορέστης

Την ποινική δίωξη εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρουαποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με τη διαχείρηση της υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου της χώρας «Ορέστη», ο οποίος το 2019 καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια κάθειρξη για φόνους και απαγωγές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, διευκρίνισε πως για τα 15 άτομα (αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς) «παρουσιάζονται να έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων, ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ήτοι αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς».

Τη μελέτη πάνω από 800 καταθέσεων του ανακριτικού υλικού ανέλαβαν οι ποινικοί ανακριτές. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά ή/και ποινικά αδικήματα σε βάρος των Αρχών που χειρίστηκαν τις καταγγελίες για την εξαφάνιση των γυναικών, οι οποίες αργότερα εντοπίστηκαν νεκρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, «η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είχε διορίσει με απόφαση της ημερ. 6.5.2019 τρεις ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα, ενώ διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήσαν θύματα δολοφονίας». 

Το χρονικό των κατά συρροή δολοφονιών

Ο 35χρονος «Ορέστης» δολοφόνησε επτά γυναίκες στην Κύπρο, ανάμεσά τους και δύο ανήλικες. Τα δύο πρώτα πτώματα, της Μαίρη Ρόουζ και της Αριάνας Παλάνας από τις Φιλιππίνες βρέθηκε σε φρεάτιο μεταλλείου στο Μιτσερό. 

Η λίμνη όπου βρέθηκαν οι άτυχες γυναίκες / AP Images

Από εκεί ξεκίνησε η αρχή του τέλους της δράσης του serial killer. Το τρίτο πτώμα βρέθηκε σε πεδίο βολής στην περιοχή του Μιτσερού και τα άλλα τρία στον πυθμένα της Κόκκινης Λίμνης. Η τελευταία σωρός της εξάχρονης Σιέρα εντοπίστηκε στον πυθμένα της λίμνης Μεμί. 

Τα θύματα του «Ορέστη»

  • Marry Rose, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
  • Arian Palanas Lozano, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
  • Katha Anu, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας.
  • Livia Bunea, 36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
  • Elena Bunea, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
  • Maricar Valdez Arquiola, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε το πρωί, μέσα σε ταξιδιωτική βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη. 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top