ΠΟΥ: Πιθανόν ο «ασθενής 0» της Γαλλίας να εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο

Δεν αποκλείει τα συμπεράσματα της μελέτης Γάλλων

Δεν αποκλείει ούτε ο ΠΟΥ τα αποτελέσματα της μελέτης Γάλλων επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία, κρούσμα κορωνοϊού υπήρχε στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο, κι όχι τον Ιανουάριο όποτε επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα. 

Νέα μελέτη: Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας είχε μολυνθεί με κορωνοϊό στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η Γαλλία αναφέρει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Γάλλοι επιστήμονες υπό τον Ιβ Κοέν, τον επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στον ιό της γρίπης προτού ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία.

Κορωνοϊός: 3.511 θάνατοι σ’ένα 24ωρο- Σχεδόν 250.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents, έδειξαν ότι ένας ασθενής, ένας 42χρονος γεννημένος στην Αλγερία, ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία όπου εργάστηκε ως ιχθυοπώλης, είχε μολυνθεί με κορωνοϊό «ένα μήνα πριν από την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στη χώρα»  ανέφεραν οι επιστήμονες.

ΠΟΥ: Τα αποτελέσματα αυτά «δεν αποτελούν έκπληξη»

«Είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα τέτοια κρούσματα» είπε νωρίτερα σήμερα σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ, ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους για τυχόν κρούσματα από τα τέλη του 2019 και προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο «μια νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.

Χθες ο Κοέν δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο ασθενής, ο οποίος ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2019, ήταν ο «ασθενής μηδέν» της Γαλλίας.

Αλλά «ο εντοπισμός του πρώτου μολυσμένου ασθενή έχει μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον καθώς αλλάζει δραματικά την γνώση μας σχετικά με τον SARS COV-2 (τον νέο κορωνοϊό) και την εξάπλωσή του στη χώρα», όπως έγραψε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην έκθεσή τους στην οποία περιγράφουν με λεπτομέρεια τις διαπιστώσεις τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η απουσία κάποιας σύνδεσης με την Κίνα και τυχόν πρόσφατης επίσκεψής του στο εξωτερικό «υποδηλώνουν ότι η νόσος ήδη εξαπλωνόταν μεταξύ του γαλλικού πληθυσμού στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019».
 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top