Starlink: Ορατοί και στη χώρα μας οι δορυφόροι του Elon Musk

Πώς θα τους εντοπίσεις στον νυχτερινό ουρανό

Starlink

Αν μία από τις επόμενες ημέρες κοιτάξετε τον νυχτερινό ουρανό και δείτε φωτεινά αντικείμενα σε τροχιά μην τρομάξετε: Δεν είδατε UFO, αλλά τους δορυφόρους που έχει θέσει σε τροχιά ο Elon Musk πάνω από την Ευρώπη, προκειμένου να φέρουν το Ίντερνετ στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η διαστημική εταιρεία Space X έχει ήδη θέσει σε τροχιά πάνω από 300 δορυφόρους, ενώ συνολικά σχεδιάζει να εκτοξεύσει πάνω από 12.000 σε όλο τον κόσμο.

Η εκτόξευση των δορυφόρων στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Φωτογραφία: Associated Press

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τον περασμένο Μάρτιο έχουν τεθεί σε τροχιά 60 δορυφόροι πάνω από την Ευρώπη, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι χρήστες των social media σε Βρετανία, Κόσοβο, Γερμανία και Ουαλία έκαναν πάρτι αναρτήσεων, παρατηρώντας τη λάμψη των δορυφόρων στον νυχτερινό ουρανό.

Τις επόμενες 4-5 ημέρες οι δορυφόροι του Elon Musk θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δυτική Ευρώπη, αρκεί να το επιτρέψει ο καιρός αλλά και η τροχιά που θα διατηρούν τη δεδομένη στιγμή.

Η εκτόξευση των δορυφόρων στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Φωτογραφία: Associated Press

Πώς θα τους εντοπίσεις;

Στο ερώτημα αυτό απαντά το site της Space X, στο οποίο βάζεις τη χώρα σου και σου εξηγεί ποιες μέρες θα μπορείς να δεις τη «βόλτα» των δορυφόρων, αλλά και ποιες είναι οι ώρες με την καλύτερη ορατότητα για να τους παρατηρήσεις.

Οι φανατικοί του είδους μέσα sites και apps προσπαθούν να ανιχνεύσουν την πιθανή θέση τους, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν πριν κοιτάξετε τον ουρανό να περιμένετε 15 λεπτά έως ότου συνηθίσουν τα μάτια σας στο σκοτάδι.

Ωστόσο κάποιοι αστρονόμοι τονίζουν πως το φαινόμενο μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακό αλλά είναι πολύ περίεργο να το παρακολουθείς. Πολλοί παρομοιάζουν τη βόλτα των δορυφόρων σαν αστέρια που πέφτουν. Ένα-δύο ίσως να μην τα παρατηρήσεις καν, αλλά αν είναι δεκάδες; Η εικόνα θα μοιάζει σαν να «κολυμπά» ο νυχτερινός ουρανός.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την περασμένη Δευτέρα πάνω από το Λαύριο

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την περασμένη Δευτέρα πάνω από το Λαύριο
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top