Κορωνοϊός: Η Γερμανία θα συνεχίσει την τηλεργασία και μετά την καραντίνα

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας

Οι Γερμανοί πολίτες φορούν μάσκες για να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ / Reuters

Ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας σχεδιάζει να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι τους ακόμη και όταν τερματιστεί η κρίση του κορωνοϊού, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag».

Κορωνοϊός: Σε ποιες χώρες μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών;​​​​​​​

«Όποιος θέλει και εφόσον η εργασία του το επιτρέπει, θα πρέπει να είναι σε θέση να εργάζεται από το σπίτι, ακόμη και όταν τελειώσει η πανδημία», είπε ο Χουμπέρτους Χάιλ.

Με τα σχολεία κλειστά και με πολλές εταιρείες να ενθαρρύνουν την τηλεργασία για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί στο 25% περίπου, από 12% συνήθως, το ποσοστό των Γερμανών που εργάζονται από το σπίτι τους. Ο Χάιλ, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), είπε ότι θα παρουσιάσει αυτό το νομοσχέδιο αργότερα φέτος, ώστε να καταστεί νόμος του κράτους το δικαίωμα των υπαλλήλων να εργάζονται από το σπίτι τους, είτε συνεχώς είτε για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς -επίσης από το SPD- στηρίζει αυτήν την ιδέα. «Οι προηγούμενες εβδομάδες έδειξαν πόσο εφικτή είναι η εργασία από το σπίτι. Είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε», είπε στην ίδια εφημερίδα.

Ευρώπη: Υπό ποιες προϋποθέσεις ανοίγουν ξανά τα σχολεία

Ωστόσο, το Συνδικάτο των Εργαζομένων απέρριψε την πρόταση, λέγοντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης «Funke» ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η δοκιμαζόμενη οικονομία είναι να επιβληθούν περισσότεροι κανόνες.

Η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η κοινοβουλευτική ηγέτις των Πρασίνων, στήριξε το δικαίωμα της τηλεργασίας, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση εγγυηθεί το γρήγορο ίντερνετ για όλους. «Η δουλειά από το σπίτι πρέπει να είναι πάντα σε εθελοντική βάση και να διέπεται από κανόνες. Κανείς δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί σε κάτι τέτοιο και δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε δουλειά χωρίς όρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top