NYΤ: Η Τουρκία κρύβει τους νεκρούς από κορωνοϊό - Τι λένε τα στατιστικά

Καθησυχαστικός παραμένει ο Ερντογάν

Εδώ και εβδομάδες ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με το πώς εκτυλίσσεται ο κορωνοϊός στην Τουρκία, όσο ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζει τον τρόπο που χειρίζεται η χώρα του την πανδημία ως μια από τις πλέον επιτυχημένες στον κόσμο, ελέγχοντας ταυτόχρονα αυστηρά τις πληροφορίες που διαρρέει για το θέμα.

Κορωνοϊός - Τουρκία: Θα ασθενήσει το 60% ισχυρίζονται Τούρκοι επιστήμονες

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα των New York Times, το τουρκικό προεδρικό παλάτι εξαπέλυε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη επιχείρηση προπαγάνδας, εξασφαλίζοντας ότι ρεπορτάζ από νοσοκομεία, νεκροταφεία και θρηνούντες συγγενείς δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ενώ γιατροί που μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιπλήχθηκαν και 410 άτομα συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «προκλητικές και καταχρηστικές» αναρτήσεις.

Ωστόσο, δεδομένα που συνέλεξαν οι New York Times από τα αρχεία θανάτων στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγαλύτερη καταστροφή λόγω κορωνοϊού σε σχέση με αυτή που δείχνουν τα επίσημα νούμερα και οι ανακοινώσεις.

Άδειοι οι δρόμοι της Τουρκίας μετά την επέλαση του κορωνοϊου. AP Photo

Μάλιστα, μεταξύ 9 Μαρτίου και 12 Απριλίου, η πόλη κατέγραψε περίπου 2.100 περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο, με βάση τους μέσους όρους των τελευταίων δύο ετών, πολλούς περισσότερους δηλαδή από την επίσημη καταγραφή για όλη τη χώρα εκείνο το διάστημα.

Ανησυχητικοί οι δείκτες στην Τουρκία

Αν και δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται όλοι αυτοί οι θάνατοι με τον κορωνοϊό, οι αριθμοί καταδεικνύουν μια ασυνήθιστη αύξηση σε ανθρώπινες απώλειες που ταυτίζονται χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, ένας αρχικός δείκτης που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο.

Εντατικές ενέργειες απολύμανσης στην Κωνσταντινούπολη λόγω κορωνοϊού. AP photo

Όμως, ακόμη και με βάση τις επίσημες καταγραφές, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Τουρκία ξεπέρασαν τη Δευτέρα τα 90.000, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 7η πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως, όσο οι νεκροί ανήλθαν στους 2.140.

Παρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στις 17 Μαρτίου, τα στατιστικά των NYT δείχνουν ότι ήδη εκείνη την περίοδο ο αριθμός των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη ήταν υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο, ένδειξη ότι ο ιός είχε φτάσει στη χώρα ήδη αρκετές εβδομάδες πριν.

Καθησυχαστικός ο Ερντογάν

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν στις 18 Μαρτίου καθησύχαζε το έθνος ότι η Τουρκία «πήρε γρήγορα όλες τις προφυλάξεις». Η δράση που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν στις αρχές Απριλίου αποκαλύπτει τις προτεραιότητες του προέδρου.

Τουρκία: Σε καραντίνα 30 πόλεις – Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους νέους

Προσπάθησε επανειλημμένα να καθησυχάσει τον πληθυσμό, περιγράφοντας ότι ο ίδιος τρώει μια κουταλιά μελάσα από μούρα κάθε πρωί για να ενισχύσει το αίμα του, ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της οικονομίας της χώρας σε λειτουργία, απέφυγε να διατάξει ένα εθνικό lockdown. Μια οικονομική κατάρρευση θα σήμαινε την καταστροφή της προεδρίας του, ενώ η δημοτικότητά του έχει πάρει την κατιούσα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top