«Οι Ολλανδοί αποδέχονται ευκολότερα το θάνατο» λέει Ελληνίδα στο star.gr

Κορωνοϊός: Χωρίς καραντίνα η χώρα - Πάνω από 1.340 οι νεκροί

Δείτε τι είπε στο star.gr Ελληνίδα μόνιμος κάτοικος της Ολλανδίας

Τη φονική του επέλαση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει ο κορωνοϊός, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα. Την ίδια ώρα που η μία μετά την άλλη χώρα λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, η ολλανδική κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πιο ελαστική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.340, ενώ καθημερινά ανακοινώνονται περίπου 150 νέοι θάνατοι», είπε στο star.gr η Βασιλική Σαράφη η οποία τα τελευταία χρόνια σπουδάζει και εργάζεται σε προάστιο νότια του Άμστερνταμ. Την ίδια ώρα, περίπου 1.200 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 15.000. 

«Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, καθώς οι οδηγίες της κυβέρνησης είναι όποιος έχει ελαφριά συμπτώματα να κάθεται στο σπίτι του. Δεν εξετάζονται όλοι οι ασθενείς για κορωνοϊό» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι με αυτούς τους ρυθμούς εξάπλωσης τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια.

 Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλώνεται μόνο με την αναπνοή

«Δεν έχει επιβληθεί καραντίνα. Στην Ελλάδα τα μέτρα είναι πιο αυστηρά. Παρά τον αυξημένο αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν, γίνονται μόνο συστάσεις να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα σπίτια μας» σημείωσε, εξηγώντας ότι ένα lock down, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για την Ολλανδία. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ διαφορετικές. Μένουμε σε πολύ μικρά σπίτια και δωμάτια. Και μόνο στην ιδέα ότι δε θα μπορούμε να βγούμε για μία εβδομάδα ή δύο θα επικρατούσε πανικός και αυτό ίσως να ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση», εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι  αν και «επιτρέπεται να βγαίνεις από το σπίτι, απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 3 ατόμων μέσα και έξω από αυτό».

Κορωνοϊός: Ο πρίγκιπας Κάρολος εγκαινίασε τη μεγαλύτερη ΜΕΘ στον κόσμο

Όπως πρόσθεσε η σχέση των Ολλανδών με το θάνατο είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή των Ελλήνων. «Αποδέχονται πιο εύκολα το θάνατο και ουσιαστικά ζουν περισσότερο το παρόν. Είναι σε γενικές γραμμές πιο χαλαροί, γεγονός βέβαια που κάποιες φορές με αγχνώνει, γιατί δεν προσέχουν» είπε, προσθέτωντας ότι μέχρι πριν μια εβδομάδα μαζεύονταν κατά δεκάδες σε πάρκα και παραλίες. Η ίδια το τελευταίο διάστημα σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά της και εργάζεται από το σπίτι. Βγαίνει μόνο για τα απαραίτητα στο σούπερ μάρκετ και επιστρέφει πίσω, καθώς όπως είπε «αυτή είναι η μεγαλύτερη προφύλαξη».

Βέλγιο: Στους 1.143 οι νεκροί από τον κορωνοϊό και 16.770 τα κρούσματα


Τα ολλανδικά μέτρα για τον κορωνοϊό

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν επιβληθεί, πρέπει να κρατούμε 1,5 μέτρο απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον. Διαφορετικά το πρόστιμο είναι 400 ευρώ για εμάς και 4.000 για τον επιχειρηματία αν η παράβαση καταγράφεται σε κατάστημα» ανάφερε. 
Στην Ολλανδία, όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά, εκτός από τα καφέ και τα εστιατόρια που δουλεύουν με delivery. Στα σούπερ μάρκετ από τις 8 έως τις 9 το πρωί εξυπηρετούνται μόνο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ μόνο συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων επιτρέπεται να ψωνίζει ταυτόχρονα. 

«Τις  προηγουμενες εβδομάδες ο κόσμος πανικοβλήθηκε και άδειασε τα ράφια με τα χαρτιά υγείας. Πλέον χαρτιά βρίσκεις, όχι όμως και αντισηπτικά και μάσκες» είπε η κ. Σαράφη.

Άδειασαν τα ράφια με τα χαρτιά υγείας στην Ολλανδία την πρώτη ημέρα των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η ελληνική κοινότητα

Ερωτώμενη για τους υπόλοιπους Έλληνες που ζουν στην Ολλανδία, είπε ότι οι περισσότεροι όπως και η ίδια επιλέγουν την απομόνωση, ως μέσο προφύλαξης. «Κάποιοι σκέφτηκαν να φύγουν, αλλά το μετάνιωσαν φοβούμενοι μη μεταφέρουν τον ιό στην Ελλάδα και τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί ωστόσο, ακόμη ψάχνουν τρόπο να φύγουν.

Αν κάποιος θέλει να φύγει από την Ολλανδία, πηγαίνει στο Βέλγιο και από εκεί ταξιδεύει για Ελλάδα, καθώς δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Θεωρούμαστε χώρα υψηλού κινδύνου», είπε.

 Κορωνοϊός: Τι έγγραφα χρειάζονται αν θες να ταξιδέψεις με πλοίο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top