Η ΕΕ «κλείνει» τα σύνορα για το εξωτερικό για 30 μέρες

Άλλο ένα μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

ΕΕ/ APIMAGES

Η ΕΕ προτείνει τον περιορισμό όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό από και προς την ΕΕ για 30 μέρες, ως μέρος των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού και για να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας των κρατών μελών να ανταποκριθούν στην πίεση. 

Covid-19: Οργή στη Βρετανία για τα ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης του ιού

Εξαιρέσεις θα ισχύουν για τους επαναπατρισμούς Ευρωπαίων στην ΕΕ από το εξωτερικό, και για το ιατρικό προσωπικό. Στο εσωτερικό της ΕΕ προτείνεται ο εναρμονισμός των ελέγχων στα κράτη μέλη με κοινά σύνορα, με υγειονομικούς ελέγχους στη μία μόνο πλευρά των συνόρων για τους πολίτες και ελεύθερη πρόσβαση στα φορτία προϊόντων.

ΕΕ: Με ειδική άδεια εξαγωγής ο προστατευτικός εξοπλισμός για 6 εβδομάδες!

Tην ανακοίνωση πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των G7, με τη συμμετοχή της ΕΕ.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές.

Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top