ΕΕ: Με ειδική άδεια εξαγωγής ο προστατευτικός εξοπλισμός για 6 εβδομάδες!

Ποια μέτρα παρουσίασε η Κομισιόν;

προστατευτικός εξοπλισμός

Μέτρα για την προστασία του εφοδιασμού με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), εισάγοντας διαδικασία προέγκριση, της όποιας εξαγωγής τέτοιου εξοπλισμού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ειδική άδεια εξαγωγής από τα Κράτη Μέλη, παρουσίασε η Κομισιόν.

Κομισιόν: Έκτακτη ενίσχυση 37 δισ. ευρώ στα Κράτη Μέλη για τον κορωνοϊό

Η ρύθμιση αφορά εξοπλισμό όπως μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, προστατευτικές επιφάνειες, προστασία για τη μύτη και προστατευτικά ενδύματα, που αφορούν ζωτικές ανάγκες στον εξοπλισμό για τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας τους και τις αρχές πολιτικής προστασίας.

Η εκτελεστική αυτή πράξη, που εγκρίθηκε με τη διαδικασία επείγοντος, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και προβλέπει την έγκριση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες. Θα ισχύει για μια περίοδο έξι εβδομάδων, κατά την οποία θα ζητείται η γνώμη των Κρατών Μελών σχετικά με τις πιθανές προσαρμογές και το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος μέτρου και τα μελλοντικά βήματα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι τα Κράτη Μέλη δεν πρέπει να υιοθετούν μεμονωμένες προσεγγίσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία τέτοιου εξοπλισμού εντός της ενιαίας αγοράς, ενώ ορισμένα Κράτη Μέλη έχουν ήδη αποδεχθεί αιτήματα της Κομισιόν να τροποποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο ζωτικός εξοπλισμός είναι διαθέσιμος σε όσους το χρειάζονται περισσότερο, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κομισιόν - Τζεντιλόνι: Νέος κίνδυνος για την οικονομία ο Covid-19

Η Κομισιόν θα βοηθήσει τα Κράτη Μέλη να δημιουργήσουν τους σχετικούς μηχανισμούς για την ομαλή και συντονισμένη εφαρμογή του κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι διεθνείς δεσμεύσεις, η εξέλιξη των επειγουσών αναγκών εντός και εκτός της ΕΕ και η ολοκλήρωση της παραγωγής και της προσφοράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top