Κομισιόν: Έκτακτη ενίσχυση 37 δισ. ευρώ στα Κράτη Μέλη για τον κορωνοϊό

Εισάγει "γενική ρήτρα εξαίρεσης" για τις σχετικές δαπάνες

EE σημαίες

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, η Πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι Αντιπρόεδροι Βεστάγκερ και Ντομπρόβσκις ανακοίνωσαν σήμερα ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των Κρατών Μελών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.  Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αδειοδότηση για κρατικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, στήριξη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των τραπεζών.

Ειδικά ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εισάγει έναν "ειδικό κανόνα εξαίρεσης" για την υπέρβαση δημοσιονομικών δαπανών. Ο νέος κανόνας θα αναστέλει τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου επί των Κρατών Μελών για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID19 και της άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, περιλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού, της εστίασης και της αεροπορίας.

Φον Ντερ Λάιεν: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ

Αναλυτικά,  η Πρόεδρος της Κομσιόν παρουσιάζοντας το πακέτο επισήμανε ότι η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός δοκιμάζει τους πολίτες και τα συστήματα υγείας, όμως εμφανίστηκε βέβαιη ότι "μπορούμε να αντέξουμε το σοκ". Κάλεσε δε τα Κράτη Μέλη να κάνουν χρήση όλων των δημοσιονομικών και άλλων δυνατοτήτων τους σε όλα τα μέτωπα. Ανακοίνωσε δε ότι από χθες ξεκίνησε τη λειτουργία της νέα ομάδα ειδικών ιολογίας και επιδημιολόγων, υπό την Επίτροπο Κυριακίδου για να παράσχει συνεχή αποτίμηση της κατάστασης.

Η Πρόεδρος ζήτησε από τα Κράτη Μέλη να δράσουν γρήγορα, ακόμα και εκείνα με χαμηλό αριθμό, τονίζοντας ότι ναι μεν
δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, αλλά είναι σημαντικό να τον επιβραδυνθούμε για να δώσουμε χρόνο και χώρο στο ιατρικό σύστημα να τον αντιμετωπίσει.

Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, μέσω του Επιτρόπου Μπρετόν και ξεκαθάρισε ότι σε όλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Κάλεσε δε τα Κράτη Μέλη να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά εσωτερικών συνόρων δεν είναι καλή ιδέα όταν η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών είναι τόσο απαραίτητη.

Καλωσόρισε δεν τι αλλαγές στα σχετικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινώσει Γαλλία και Γερμανία σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Σε ότι αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ορισμένοι έλεγχοι δικαιολογούνται, αλλά οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδίων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και δεν είναι αποτελεσματικές. Κάθε μέτρο πρέπει να είναι ανάλογο της κατάστασης, σημείωσε. Οι υγειονομικοί έλεγχοι όπως είπε, μπορεί να γίνονται παντού, αλλά η Κομισιόν  θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των Κ-Μ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, η Πρόεδρος ενθάρρυνε τα Κράτη Μέλη να λάβουν μέτρα για τον τουρισμό να
υποστηρίζουν συστήματα σύντομης εργασίας και ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε πρωτοβουλία για δημιουργία επενδυτικού ταμείου υποστήριξης, ύψους 37 δισεκατομμυρίων Ευρώ, για τον τομέα υγείας,  την αγορά εργασίας, τη ρευστότητα στην αγορά συμπληρώνοντας τα εθνικά μέτρα.

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Από αυτά 8 δισ. Ευρώ για θα κατευθυνθούν σε 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου.

Όπως ανακοινώθηκε περισσότερα μέτρα θα ανακοινωθούν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. "Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε τους πολίτες και την οικονομία", ξεκαθάρισε  η Φον Ντερ Λάιεν.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τους κανόνες του ανταγωνισμού, η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ ανακοίνωσε ότι πλέον θα επιτρέπεται στα Κράτη Μέλη να αναστέλλουν πληρωμές ΦΠΑ, να παράσχουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φόρων, να αποζημιώνουν εταιρίες και πολίτες για διαφυγόντα κέρδη, να παρέχουν έκτακτη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να υποστηρίζουν την ετοιμότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα. Αν τα Κράτη Μέλη χρειαστεί να δώσουν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, μπορούν να το κάνουν (όπως συμβαίνει στην Ιταλία).

Τέλος ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε πως όλες οι δαπάνες των Κρατών Μελών για την ανάσχεση του COVID19 και της στήριξη επιχειρήσεων και εργασίας θα εξαιρεθούν  από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Εισήγαγε δε μια "γενική ρήτρα διαφυγής" που θα επιτρέπει στην Κομισιόν να αναστείλει τις φορολογικές συστάσεις του Συμβουλίου για λόγους έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την υγεία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top