Το ψηλότερο άγαλμα της Ευρώπης: Η ιστορία πίσω από το «Motherland Calls»

Δείτε το εντυπωσιακό video από drone

Δείτε το εντυπωσιακό video του Ruptly

Δέος προκαλεί το άγαλμα «Motherland Calls», (σ.σ: «Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί») το οποίο δεσπόζει στον λόφο Μαμάγιεφ στο Βόλγογκραντ, αποτελώντας φόρο τιμής σε εκείνους που «έπεσαν» στη «Μάχη του Στάλινγκραντ».

Το εντυπωσιακό άγαλμα, έργο το είναι το ψηλότερο της Ευρώπης. Όπως θα δείτε και στο drone video του Ruptly, το «Motherland Calls» στέκεται αγέρωχο, «περικυκλωμένο» από ομίχλη.

Τα μεγέθη του κόβουν την ανάσα. Το ύψος του φτάνει τα 52 μέτρα ενώ το βάρος του ξεπερνά τους 8.000 τόνους. Το σπαθί που κραδαίνει η γυναικεία φιγούρα έχει μήκος 33 μέτρων και ζυγίζει 14 τόνους, ενώ είναι κατασκευασμένο από φθοριούχο χάλυβα.

Το διάστημα αυτό το μνημείο-φόρος τιμής στη «Μάχη του Στάλινγκραντ» βρίσκεται υπό συντήρηση, ενώ το τελικό project αναμένεται να τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να είναι έτοιμο για την 75η «Ημέρα της Νίκης» στη Μόσχα.

Φωτογραφία αρχείου: Mikhail Metzel/Associated Press

Η ιστορία του αγάλματος «Μητέρα Πατρίδα»

Σύμφωνα με το Wikipedia το άγαλμα  άρχισε να κατασκευάζεται το 1959. Κύριος γλύπτης ήταν ο σερβικής καταγωγής Γιεβγκένι Βουτσέτιτς, ενώ τη μελέτη επιμελήθηκε ο σοβιετικός μηχανικός Νικολάι Νικίτιν. 

Από τη βάση του λόφου μέχρι το μνημείο υπάρχουν 200 σκαλιά συμβολίζοντας τις 200 ημέρες της Μάχης του Στάλινγκραντ. Εμφανίζεται στην σημαία και τον θυρεό της περιφέρειας Βολγκογκράντ.

Το μοντέλο για την Μητέρα Πατρίδα ήταν η ντόπια Βαλεντίνα Ιζότοβα, η οποία είναι ακόμα αναγνωρίσιμη για την ομοιότητά της με το άγαλμα. Την προσέλαβε ο Λεβ Μάιστρενκο, καλλιτέχνης που εργαζόταν στο σύμπλεγμα του μνημείου στις αρχές του 60. Το άγαλμα είναι μερικώς εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Ο Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης Βασίλι Ιβάνοβιτς Τσουίκωφ είναι θαμμένος στην περιοχή του μνημείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top