Σκόπια: Επανέφεραν πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σάλος από την προκλητική ενέργεια υπουργού

η υπουργός Εργασίας της Βόρειας Μακεδονίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να επαναφέρει στο υπουργείο πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δένδιας από Σκόπια: «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανιών

Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DOMNE, παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εργασίας συνέντευξη Τύπου και εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της. 

Ανησυχία Ζάεφ για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Από τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η «Συμφωνία των Πρεσπών» σε όλα τα υπουργεία της γειτονικής χώρας τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών: Κέρδη και ζημιές

Ωστόσο η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας που απορρέει από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και προχώρησε στην προκλητική της αυτή ενέργεια. 

Τα γύρισε ο Ζάεφ: «Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους»!

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας. 

«Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.

Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: Περιμένουμε την πλήρη εφαρμογή της

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. 

Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top