Τουρκία: Η Γαλλία κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από το 2011

Στις επικρίσεις Μακρόν απαντά εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ερντογάν- Μακρόν

Υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη είναι η Γαλλία, υποστηρίζει από την πλευρά της η Τουρκία, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις. 

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης και Μακρόν

«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η χώρα παρέχει άνευ όρων στήριξη στον Χαφτάρ με αντάλλαγμα να έχει ένα δικαίωμα ελέγχου στους φυσικούς πόρους της Λιβύης», πρόσθεσε.

Μακρόν προς Μητσοτάκη: Στηρίζουμε την Ελλάδα, καταδικάζουμε την Τουρκία

Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...». Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Όσες χώρες υποστηρίζουν τον Χαφτάρ απειλούν τη Λιβύη

Ο Ακσόι τόνισε παράλληλα ότι η υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων χωρών στον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος επιτίθεται στη «νόμιμη κυβέρνηση», είναι «η σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης».

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χαφτάρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος.  
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top