Μακρόν προς Μητσοτάκη: Στηρίζουμε την Ελλάδα, καταδικάζουμε την Τουρκία

Σαφές μήνυμα υπέρ της Αθήνας στο Παρίσι

Mε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ δόθηκε σαφές μήνυμα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας για στήριξη της Ελλάδας. 

Μητσοτάκης: Αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα τα σύνορά μας

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.    

«Οι δυο μας χώρες έχουν ένα κοινό γεωστρατηγικό όραμα στη Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Μακρόν ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας και στη στάση της στο ζήτημα της Λιβύης, ενώ χαρακτήρισε απερίφραστα «παραβατική» τη συμπεριφορά της Άγκυρας  με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στη Λιβύη.   

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησαν για το θέμα  της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής.

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει από τον Μακρόν

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Ο Μακρόν επισήμανε επίσης ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα και… γαλλικές φρεγάτες

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στο Brexit το οποίο χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». 
«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

 

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν 

Μητσοτάκης: Συναντίληψη με Γαλλία για Μεσόγειο – Οικονομία - Μεταναστευτικό  

«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο  για τη θερμή φιλοξενία. 

«Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπενθύμισε ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Έκανε λόγο επίσης για «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» και  για  συμφωνία  ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου 'Αγκυρας - Σάραζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» τόνισε και πρόσθεσε:  

«Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος. Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Για την κλιματική αλλαγή  ανέφερε ότι «βρισκόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο 'Αουσβιτς. «Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό». 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου και πρόσθεσε: «Μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα».
 

«Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη μπορούν να ζήσουν καλύτερα κι είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε το δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top