«Πυρά» Τσαβούσογλου κατά Ε.Ε. και Ελλάδας για το προσφυγικό

«Μπορούσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για πρόσφυγες, αλλά δεν το κάναμε»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα “Bild” παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας εκτός των άλλων ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το έκανε.

Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»

Επίσης, υποστήριξε ότι πριν τη συμφωνία Τουρκίας με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, περνούσαν στην Ελλάδα 7 χιλιάδες πρόσφυγες ημερησίως, ενώ τώρα μόνο 57, προσθέτοντας πως «επειδή η Ελλάδα δεν έστειλε πίσω τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπως προέβλεπε η συμφωνία, οι λαθρομετανάστες πήραν θάρρος».

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θέλει συμφωνία με την Ελλάδα, όπως με τη Λιβύη!

«Πυρά» κατά ΕΕ για την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Για την συμφωνία απελευθέρωσης της βίζας με την Ε.Ε., ο Τούρκος Υπουργός παραδέχτηκε ότι η Άγκυρα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και στηλίτευσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν πλήρως. 

ΕΕ: Στόχος η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης

«Στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας υπάρχουν ακόμη έξι κεφάλαια ανοιχτά. Εδώ σας βρίσκω δίκαιο. Εδώ πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. 

Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε «πυρά» κατά της Ε.Ε. λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν τήρησε και άλλες υποσχέσεις, όπως η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης και η μη δημιουργία νέων κεφαλαίων διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη. 

«Τι έκανε η ΕΕ. Η ΕΕ μέχρι τέλος του 2016 έδωσε τα πρώτα τρία εκατομμύρια ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018 θα έδινε άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ. Φτάσαμε στο 2020 και δεν πήραμε ούτε τα 3 εκατομμύρια. Ποιος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του τώρα», είπε ο Τούρκος Υπουργός. 

Τσαβούσογλου: «Παράθυρο» για κοινή προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη

«Πήραν θάρρος οι Έλληνες»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, στη “Bild” ότι στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και αυτό προκάλεσε τη ζήλεια κάποιων χωρών της ΕΕ, ενώ υποστήριξε ότι η Γερμανία ήταν από τις χώρες που στήριξαν περισσότερο τη συμφωνία και έδειξαν το μεγαλύτερο θάρρος.

«Διαβάστε από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή τη συμφωνία. Παρά τα αρνητικά που διαδίδουν κάποιες εφημερίδες για την Τουρκία, με αντικειμενικότητα κοιτάξτε ποια πλευρά τήρησε τις υποσχέσεις της και ποια δεν τις τήρησε. Στα ελληνικά νησιά η ροή της άτακτης μετανάστευσης μειώθηκε στους 57 την ημέρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για μικρό χρονικό διάστημα, ο αριθμός αυξήθηκε στους 120 την ημέρα, πανικοβλήθηκαν και έλεγαν ο αριθμός αυξήθηκε κατά εκατό. Σωστά αλλά μόνο διπλασιάστηκε το 57. Πριν γίνει η συμφωνία, πήγαιναν 7 χιλιάδες την ημέρα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Δεν θέλω να κατηγορήσω την Ελλάδα γι’ αυτούς τους αριθμούς, αλλά επειδή δεν στάλθηκαν πίσω οι λαθρέμποροι πήραν θάρρος. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συμφωνία και παίρνουμε όλους τους πρόσφυγες που στέλνονται πίσω”, ανέφερε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top