ΕΕ: Στόχος η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης

Το περιεχόμενο των συναντήσεων Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης είναι βασικός στόχος της ΕΕ στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές και αρνητικές συνέπειες για την ίδια. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεων Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι.

Λιβύη: Σήμερα στη Μόσχα οι υπογραφές για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βασικός στόχος είναι η αναθέρμανση της διαδικασίας του Βερολίνου και η διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, για μια δημοκρατική πολιτική μετάβαση. Η ενημέρωση έγινε στον απόηχο των συνομιλιών του Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι, με αντικείμενο συζήτησης τη Λιβύη και το Ιράν.

Δένδιας: Άκυρα τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου, η ΕΕ δεν πιέζεται διπλωματικά από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο για το θέμα, αλλά μετά τις ενέργειες του Προέδρου, οι χώρες αυτές έχουν πλέον δεσμευθεί να εμπλακούν στη διαδικασία του Βερολίνου. Ωστόσο, η ΕΕ θα παραμείνει σε επιφυλακή για να διαπιστώσει αν όντως η Τουρκία και η Ρωσία τηρήσουν το λόγο τους.

Συνάντηση Μαργαρίτη Σχοινά με Ερντογάν

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνάντησε τον Ερντογάν πριν από τον Πρόεδρο Μισέλ και στη συνέχεια τον ενημέρωσε εκτενώς, πριν από τη μετάβαση Μισέλ στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η τουρκική πρόταση για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία. Ο κ. Σχοινάς του εξέφρασε ότι η Τουρκία οφείλει να προσέξει εξαιρετικά την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τέτοιες προτάσεις.

Και η ΕΕ ζητά να κοινοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας!

Η ενταξιακή διαδικασία έχει «παγιοποιηθεί» προς το παρόν, αλλά «πρέπει να βρούμε τρόπους να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Τουρκία, χωρίς να καταργήσουμε τη ενταξιακή διαδικασία, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», σημειώνουν οι πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο.

Διευκρινίστηκε δε, ότι ο Πρόεδρος Μισέλ σκοπεύει να ξεκινήσει μια σειρά στρατηγικών συζητήσεων για θέματα εξαιρετικής σημασίας, με το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία να βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα.

Τι συζήτησαν Μισέλ - Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Μισέλ μίλησε με τον Ερντογάν αναλυτικά για τη διαδικασία του Βερολίνου, θέλοντας να μάθει τι επιδιώκει και τι ευαισθησίες έχουν Τουρκία και Αίγυπτος.

Επίσης, η κατέστησε σαφείς τις ευαισθησίες της ΕΕ και των Κρατών Μελών για το θέμα και για τη περιοχή γενικότερα.

Στη Γερμανία εσπευσμένα ο Ταγίπ Ερντογάν – Θα συναντηθεί με τη Μέρκελ

Από ποιους υποστηρίζεται ο Χαφτάρ

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Μόσχα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, μετέβη στην Αίγυπτο.

Συνομιλία Μέρκελ - Πούτιν

Η Καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε με τον Πούτιν, με στόχο να φέρουν όλες τις πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Από την άλλη ο Αλ-Σάραζ έπρεπε να πεισθεί να κρατήσει αποστάσεις από τρομοκρατικά στοιχεία.

Γιατί γίνονται τώρα οι συζητήσεις

Ο λόγος για τον οποίον η απόφαση ελήφθη και όχι στο παρελθόν, είναι ότι στο παρελθόν υπήρχαν κρίσεις, όπως στην οικονομία, τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και το Brexit.

Πλέον οι ηγέτες θέλουν να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα σε εσωτερικό και εξωτερικό, όπως έχουν κάνει η Κίνα και οι ΗΠΑ σε εξωτερικό επίπεδο.

Σύνοδος Κορυφής το Μάρτιο

Στο πλαίσιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, θα συγκληθεί και Σύνοδος Κορυφής με τους G5 του Σαχέλ και βασικό αντικείμενο το μεταναστευτικό. 

Σημαντική είναι και η Ειδική Σύνοδος Κορυφής για την αμυντική συνεργασία της ΕΕ που θα συγκληθεί πριν το καλοκαίρι.

Προβολή ισχύος και επιρροής από την ΕΕ

Η ΕΕ χρειάζεται ένα πιο ενοποιημένο αμυντικό δόγμα, μεγαλύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ, συντονισμό και μεγαλύτερη επένδυση στην άμυνα.
«Προς το παρόν η προβολή ισχύος και της επιρροής της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο δεν είναι ανάλογη της πραγματικής δυναμικής της ΕΕ. Η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη διεθνή σταθεροποίηση και την ενίσχυση της πολυμέρειας» σημειώνεται από πηγές του Προέδρου.

Επαφές με ΗΠΑ και Καναδά

Ειδική αναφορά έγινε και στις επαφές με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τους Προέδρους Τραμπ και Τρυντό μετά την Παρασκευή, ώστε να μην κλιμακώσουν τις κινήσεις τους σε σχέση με το Ιράν,ενώ σημειώνεται ότι η ίδια απόπειρα έγινε και προς τον Ρουχάνι, στο Ιράν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top