Και η ΕΕ ζητά να κοινοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας!

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα και καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Τουρκία ΕΕ σημαίες


Βέλγιο/Βρυξέλλες 

Του Αθανάσιου Αθανασίoυ
    
Η ΕΕ ζήτησε σήμερα και επίσημα την κοινοποίηση προς αυτήν του Μνημονίου Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης και περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό του, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της οποίας πλέον προΐσταται ο Ζοζέπ Μπορρέλ. O Eκπρόσωπος ζήτησε "σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους". 

Συνάντηση… κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου", επανέλαβε σήμερα ο Εκπρόσωπος τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019".

Δένδιας για πρέσβη Λιβύης: Αν δε φέρει τη συμφωνία ως την Παρασκευή, φεύγει

Η δήλωση ήρθε σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο και επισημαίνεται ότι "το διμερές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί", αναφέροντας ότι "απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό του".

Δένδιας στον Borell: Παραβατική με όλους η συμπεριφορά της Τουρκίας

"Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ξεκαθαρίζει ο Εκπρόσωπος.
"Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους", διευκρινίζει περαιτέρω.

"Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", καταλήγει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top