Δένδιας για πρέσβη Λιβύης: Αν δε φέρει τη συμφωνία ως την Παρασκευή, φεύγει

«Αβάσιμη η αντίληψη της Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου»

Δείτε το βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Για πολλαπλές προκλήσεις της Τουρκίας, με τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία επιδιώκει να κάνει δεκτή την αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και «αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

Ελλάδα και Αίγυπτος απαντούν στην Τουρκία με την οριοθέτηση ΑΟΖ

«Αυτή η αντίληψη της Τουρκίας είναι – κατά την άποψή μας – εντελώς αβάσιμη. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στον Σκάι.

Όσον αφορά τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως απ’ ότι φαίνεται υπογράφηκαν δύο μνημόνια.

Το ένα αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία. Σχετικά με το δεύτερο, επεσήμανε ότι πιθανότατα η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Δένδιας έστειλε και τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top