Δένδιας: Άκυρα τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει

Μήνυμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη


«Αυτό που έχει καθοριστική και μεγάλη σημασία, πέραν από την ειρήνευση σε μια χώρα της Μεσογείου, είναι και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δυο αυτών φερόμενων ως συμφωνιών» διαμήνυσε ο  Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με τις εν εξελίξει διεργασίες για ειρήνευση στη Λιβύη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. 

Στη Γερμανία εσπευσμένα ο Ταγίπ Ερντογάν – Θα συναντηθεί με τη Μέρκελ

Για το ίδιο ζήτημα πρόσθεσε ο κ. Δένδιας: 

«Άρα, η δραστηριοποίησή μας στο ευρύτερο πλαίσιο έχει ακριβώς αυτούς τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πέραν των υπολοίπων πολύ σημαντικών διμερών θεμάτων, έχω να συζητήσω μεθαύριο με την μαροκινή ηγεσία και το επόμενο χρονικό διάστημα με την Αλγερία και την Τυνησία. Ούτως ή άλλως, αυτό αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεών μας με όλες ευρύτερα τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, καθώς επίσης και με τους συνέταιρους μας,  τους εταίρους μας,  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Τις ξέρετε, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε. Το έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές και παρατηρούμε από κοντά τις εξελίξεις».

Δένδιας για συνάντηση με Χάφταρ: Οι θέσεις του συμπίπτουν με τις δικές μας

Από την πλευρά του  υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι η προσπάθεια για τερματισμό του εμφυλίου στη Λιβύη είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμενόμενη, γιατί η ίδια είναι ένα από τα μέρη που ευθύνεται για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη. «Θα πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερο ρόλο και να μην οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, όπου στην ουσία η ΕΕ δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο».  

Εκεχειρία στη Λιβύη: Σταμάτησε την επίθεση στην Τρίπολη ο Χάφταρ!

Σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη  ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησαν  τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο του στενού συντονισμού τους. Για τη σημασία του μνημονίου Ελλάδας -  Κύπρου  που υπογράφηκε σήμερα, ανέφερε «ότι περιμένουμε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο χώρες προχωρούν σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed και ότι αναπτύσσουν ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως ήταν η σύνοδος στο Κάιρο, στην οποία μετείχε και η Γαλλία.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι η Ελλάδα δηλώνει και παραμένει έτοιμη να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα. 

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, απαντώντας σε ερώτηση για τα στοχευμένα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η πρώτη συζήτηση για τις κυρώσεις στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ.

Για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι μοναδικός στόχος και επιδίωξη της Κύπρου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με την ευχή και προσδοκία να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας «για να οδηγηθούμε σε μια συμφωνημένη λύση στη βάση του πλαισίου διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία λύση, που θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο στις ελληνουτουρκικές σχέσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων».  

O κ. Δένδιας έκανε τέλος γνωστό ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, πιθανότατα αύριο το πρωί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  η άριστη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top