Δένδιας για συνάντηση με Χάφταρ: Οι θέσεις του συμπίπτουν με τις δικές μας

Αλ Θάνι: «Δε θα επιτρέψουμε οθωμανική κατοχή στη Λιβύη» 

Η κίνηση Δένδια ήταν αιφνιαδιαστική, αλλά ουσιαστική σε μία περίοδο κατά την οποία η εκνευρισμένη Τουρκία λόγω της διπλωματικής απομόνωσης ξεπερνάει τα όποια όρια γκριζάροντας Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Συνάντηση Δένδια με Χάφταρ και πολιτικούς της ανατ.Λιβύης

Με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της Κυρηναϊκής, ο Νίκος Δένδιας έθεσε επί τάπητος τις ακρότητες της Άγκυρας. 

«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας. Δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι για τον λαό της Λιβύης και βεβαίως για τη σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Δένδιας.

«Η συμφωνία (Τουρκίας-Τρίπολης) θα τελειώσει στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας και δε θα είναι επιτυχής» είπε ο Άμπντελ Αλ Χουέζ, υπουργός εξωτερικών της ανατ. Λιβύης.

Αλ Θάνι: «Δε θα επιτρέψουμε οθωμανική κατοχή στη Λιβύη» 

Ο πρωθυπουργός της ανατολικής Λιβύης Αλ Θάνι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να ανοίξει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη και να αποκατασταθεί η πορθμειακή και η αεροπορική σύνδεση. 

«Δε θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη» είπε ο Αλ Θάνι.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Βεγγάζη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. 

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον διπλωματικό του μαραθώνιο  για συντονισμό κινήσεων μεταξύ συμμάχων στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και στη Λευκωσία.

Ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας- «Γκριζάρει» Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν προκλητικότερος από κάθε άλλη φορά σε τελετή για έξι υποβρύχια που υπολογίζει να είναι έτοιμα το 2027, αποδεικνύει ότι βλέπει την Ελλάδα μόνον ως αντίπαλο.

«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει  με  νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο,  που  δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Ανυποχώρητος Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τη στρατιωτική δύναμη στη Λιβύη

Κι επιμένει ότι στη Λιβύη και στο ψευδοκράτος η Άγκυρα δε θα κάνει πίσω. 

«Η Eλλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό έκαναν προετοιμασίες για να φέρουν την Τουρκία σε κατάσταση να μην μπορεί να βάλει τα πόδια της στη θάλασσα»

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου άφησε μικρό παράθυρο για παραπομπή των διαφορών στη Χάγη επιμένοντας όμως ότι πλοίο νότια της Κρήτης θα σταλεί.

Τσαβούσογλου: «Παράθυρο» για κοινή προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη

«Δεν αποκλείουμε αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης. Πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φθάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα».

Σε απάντηση όλων αυτών, στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για τον ενεργειακό αγωγό East Med. 

EastMed:Στις 2 Ιανουαρίου πέφτουν οι υπογραφές από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο

Στο κόκκινο η ένταση στη Μεσόγειο 

Η τουρκική απόφαση να σταλούν στρατιώτες να συνδράμουν την κυβέρνηση της Τρίπολης που νιώθει τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων του Χάφταρ οδηγεί στο κόκκινο την ένταση στην περιοχή.

«Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης» σημειώνει το State Department.

«Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και το μνημόνιο κατανόησης είναι στο πλαίσιο αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φάγεζ αλ Σάραζ.

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέσχεσαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς

Ο στρατηγός Χάφταρ, πάντως,  έχει λάβει τις αποφάσεις του. Τουρκικό στρατιωτικό πόδι δύσκολα θα πατήσει λιβυκό έδαφος.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της λιβυκής Ανατολής κατέλαβαν πλοίο που το πλήρωμά του αποτελείτο από Τούρκους ναυτικούς. Το πλοίο οδηγήθηκε σε λιμάνι για να ερευνηθεί το φορτίο του.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Σαββατοκύριακου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top