Ανυποχώρητος Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τη στρατιωτική δύναμη στη Λιβύη

«Αν εγκαταλείψουμε συμφωνίες με ‘τδβκ’ και Λιβύη δε θα μας αφήσουν ακτή»

Ερντογάν

«Η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ασταμάτητος ο Ερντογάν: Προανήγγειλε γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία αποκλείεται να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Λιβύη».

Al Jazeera: H Λιβύη δέχτηκε την αποστολή Τούρκων στρατιωτών

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί ξαφνικό ταξίδι στη Βεγγάζη και συναντά πολιτικούς της ανατολικής Λιβύης και τον στρατάρχη Χάφταρ. 

Συνάντηση Δένδια με Χάφταρ και πολιτικούς της ανατ.Λιβύης

Ερντογάν: Αν εγκαταλείψουμε συμφωνίες με ‘τδβκ’ και Λιβύη δε θα μας αφήσουν ακτή για ακτή

Σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι η επιδίωξη παράδοσης ενός δικαιώματος που καθυστέρησε να απονεμηθεί τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για τους φίλους της και ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εργασίες που διεξάγουμε στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που τη στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα. «Γνωρίζουμε ότι κάποιες αραβικές χώρες και το Ισραήλ κάνουν παρόμοιες προσπάθειες. Εμείς στα καλά καθούμενα δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε διαμάχη με κανέναν, να σφετεριστούμε το δικαίωμα κανενός. Μέχρι που μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό δεν υποχωρήσαμε ποτέ από την ηρεμία μας, αλλά πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακολουθήσουμε αυτή την σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική. Αν εγκαταλείψουμε την διαδικασία που ξεκινήσαμε με την ‘τδβκ’ και τη Λιβύη δε θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι» ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι απέναντί τους δεν έχουν έγνοιες όπως το δίκαιο και η δικαιοσύνη, η ηθική. «Έχουν τέτοιο μίσος εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που αν περνούσε από το χέρι τους, όχι μόνο θα μας ξερίζωναν από την Ανατολή και θα μας πέταγαν, θα μας ξερίζωναν από τον κόσμο. Ευτυχώς, η χώρα μας πλέον έχει τη δύναμη, τη θέληση και την ικανότητα να προστατεύσει τα δικαιώματά της, το δίκαιό της και τα συμφέροντά της απέναντι σε αυτού του είδους τις προθέσεις, αυτού του είδους τις ύπουλες και καθαρές επιθέσεις. Οι συμφωνίες που έκανε η χώρα μας με την ‘τδβκ’ και τη Λιβύη είναι πλήρως εναρμονισμενες με το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση του ΟΗΕ και με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα μέρη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.  

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν αποδεχόμαστε μια διευθέτηση στην οποία η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας». 

Όπως είπε με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις έρευνες υδροδγονανθράκων και την εκμετάλλευσή τους. 

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας  με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το μνημόνο συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έκαναν με την Λιβύη δε συγκρούεται με το δίκαιο της Τουρκίας και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι οι εργασίες δεν ξεκίνησαν σε μια στιγμή. 

της Άννας Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top