Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»

Ποια ζητήματα έθιξε στην τρίωρη συνέντευξή του

Μελβούτ Τσαβούσογλου

Σε τρίωρη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε προκλητικές δηλώσεις, αναφέροντας πως στο Αιγαίο «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948».

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα, όπως με τη Λιβύη

Σχετικά με τον αγωγό EastMed, δηλαδή τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, είπε «πρέπει να πάρουν την άδειά μας, καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Τι δήλωσε για τον Χαφτάρ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε τις προτάσεις του Χαφτάρ για τροποποιήσεις στο κείμενο της εκεχειρίας για να υπάρξει συμβιβασμός, προσθέτοντας ότι ένα σημείο των τροποποιήσεων αφορούσε την πλευρά Σαράτζ και άλλα ένα-δύο σημεία την τουρκική πλευρά.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θέλει συμφωνία με την Ελλάδα, όπως με τη Λιβύη!

Δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το κείμενο τελικά, ωστόσο ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε διορία δύο ημερών. «Ο Χαφτάρ δεν πιστεύει σε πολιτική λύση, αλλά σε στρατιωτική λύση, ωστόσο θα δούμε. Υπάρχει η προσπάθεια των Ρώσων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κληθείς να εκτιμήσει εάν ο Χαφτάρ μπορεί να μη δεχτεί την εκεχειρία παρά την πίεση των Ρώσων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «όλα είναι πιθανά επειδή εδώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν χώρες, οι οποίες ενθαρρύνουν τον Χαφτάρ, του δίνουν όπλα και του διασφαλίζουν λεγεώνες». 

Απειλές Ερντογάν σε Χαφτάρ: «Θα του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει»

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι στη Μόσχα υπήρχαν αντιπρόσωποι της Αιγύπτου και της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι και είπαν στη Ρωσία πως δεν τους θέλουν στις διαπραγματεύσεις, γιατί μπορεί να τις σαμποτάρουν. Ωστόσο, οι Ρώσοι πίστευαν ότι οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών βρίσκονταν εκεί για να πείσουν τον Χαφτάρ υπέρ της εκεχειρίας.

«Είναι πιθανόν ωστόσο να συνέβαλαν γιατί από την αρχή πίστευαν ότι ο Σαράτς θα κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Τσαβούσογλου. Τόνισε ότι αν η Τρίπολη μετατραπεί σε πεδίο μάχης, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τελειώσει και μπορεί να οδηγήσει τη Λιβύη σε καταστροφή

Σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στο κείμενο δεν υπήρχε αναφορά για παρουσία τουρκικού στρατού στη Λιβύη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι από δω και μπρος θα διατηρηθεί η εκεχειρία και δεν θα ξεκινήσουν ξανά οι επιθέσεις, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή διατηρείται εκεχειρία και δεν υπάρχει παραβίασή της σε σοβαρό βαθμό.

Τσαβούσογλου: Αν η Λιβύη γίνει Συρία η κρίση θα επηρεάσει κι άλλες χώρες

Ο Τσαβούσγλου τόνισε ότι η Τουρκία δίνει σημασία στην Σύνοδο του Βερολίνου και έχουν κάνει προσπάθειες για να πετύχει, προτείνοντας την πρόσκληση και της Τηνυσίας και του Κατάρ. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι σημαντικό να συμφωνηθεί εκεχειρία. 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top