Ξεκινά η δίκη Τραμπ - Την καθαίρεσή του ζητά η πλειοψηφία των Αμερικανών

Η Γερουσία έχει πλέον τον λόγο

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Σήμερα ξεκινά η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, με την πλειοψηφία των Αμερικανών να ζητάει την καθαίρεσή του.

Δίκη καθαίρεσης Τραμπ: Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα υπεράσπισής του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πρωτίστως για κατάχρηση εξουσίας, καθώς αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η χώρα δεν ξεκινούσε έρευνα κατά του γιου του δυνητικού αντιπάλου στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν. Η δεύτερη κατηγορία εναντίον του 45ου  Αμερικανού Προέδρου αφορά την παρεμπόδιση της έρευνας του Κογκρέσου επί του θέματος.

Έτσι, το όνομα του Αμερικανού μεγιστάνα μπαίνει ως τρίτο στη λίστα των Προέδρων των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν σε δίκη με πρόταση μομφής.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Τον λόγο έχει η Γερουσία

Μετά τη συνεδρίαση της Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εγκρίθηκαν τα άρθρα παραπομπής ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, τον λόγο παίρνει τώρα η Γερουσία.

Εκεί, θα ακουστούν οι δύο πλευρές, εισαγγελείς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δικηγόροι από τον Λευκό Οίκο αλλά και οποιοσδήποτε μάρτυρας, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταδικαστεί.

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται, βέβαια, απίθανη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία της Γερουσίας. Για να καταδικαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζονται 67 ψήφοι, ωστόσο, το σώμα αποτελείται από 47 Δημοκρατικοί και 53 Ρεπουμπλικάνους.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στα τουρκικά πλοία

Τι ισχυρίζεται η γραμμή υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ

Λίγο πριν τη δίκη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε τα νομικά επιχειρήματα υπεράσπισης που θα επικαλεστεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Η νομική ομάδα υπεράσπισης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι Δημοκρατικοί δεν προσδιόρισαν το «αδίκημα καθαίρεσης», ενώ χαρακτηρίζει την έρευνα «ανεπανόρθωτα προβληματική». Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την στήριξη των κατηγοριών.

«Η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο», τονίζουν στο συνοπτικό σημείωνα, ενώ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες «προσβολή» στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Τραμπ: «Ο Σολεϊμανί ήταν τρομοκράτης! Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον»

Καταδίκη του Τραμπ ζητάει η πλειοψηφία των Αμερικανών

Η πλειοψηφία των Αμερικανών ζητά η Γερουσία να καταδικάσει και να απομακρύνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το CNN.

Το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, επιθυμούν η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης στην Γερουσία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top