ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Για τι κατηγορείται ο πρόερδος των ΗΠΑ;

Ντόναλντ Τραμπ

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε επισήμως την Πέμπτη την ιστορική διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το ερώτημα της καθαίρεσής του. Τα δύο άρθρα της παραπομπής του αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής. 

Τραμπ: Ο Σολεϊμανί έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από 20 χρόνια

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς, δέχθηκε έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι την Τετάρτη το βράδυ είχε χρησιμοποιήσει αρκετές διαφορετικές πένες για να υπογράψει την επίσημη αποστολή των κατηγοριών στη Γερουσία και στη συνέχεια τις έδωσε ως αναμνηστικές.

Την Πέμπτη, η ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας, όπου τον ρόλο ενόρκων θα διαδραματίσουν και οι 100 γερουσιαστές και τον ρόλο κατηγόρων επτά βουλευτές των Δημοκρατικών, άρχισε με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ. Είπε ότι η πράξη της Πελόσι αποδεικνύει ότι η δίωξη του Τραμπ έγινε για κομματικούς λόγους.

H ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας / AP Images

Στη συνέχεια ο βουλευτής Ανταμ Σιφ, ο οποίος έχει τον ρόλο του επικεφαλής κατηγόρου, άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα της Βουλής με τις επίσημες κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τι κατηγορείται ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μόλις ο τρίτος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Κατηγορείται πως καταχράστηκε την εξουσία που του έχει παραχωρηθεί αρνούμενος να δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων αν προηγουμένως ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ανακοίνωνε δημοσίως ότι άρχισε έρευνα κατά του γιου τού Τζο Μπάιντεν, αντιπροέδρου του Ομπάμα και εκ των βασικών δυνητικών αντιπάλων του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΗΠΑ: Αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Η δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου επί του θέματος. Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών δεν ήταν θετικές για τον Τραμπ.

Την Πέμπτη, το Γραφείο Λογοδοσίας του Κογκρέσου, μια μη πολιτική ελεγκτική και ευρέως σεβαστή υπηρεσία του Κογκρέσου, έκρινε πως ο Τραμπ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία όταν αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ουκρανία τη στρατιωτική βοήθεια που είχε ήδη εγκρίνει διά νόμου το Κογκρέσο.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής Σιφ είχε παρουσιάσει νέα στοιχεία από τη δράση του Λεβ Παρνάς, συνεργάτη του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. Σε συνέντευξη στους New York Times ο Παρνάς υποστήριξε πως ο Τραμπ είχε πλήρη γνώση της υπόθεσης άσκησης πίεσης στην Ουκρανία και έδωσε έγγραφα για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top