Φρουροί της Επανάστασης: «Το Ιράν θα πάρει σκληρότερη εκδίκηση»

Νέες κυρώσεις Τραμπ στην Τεχεράνη μετά τις πυραυλικές επιθέσεις

Στα «κόκκινα» είναι η ένταση στη Μέση Ανατολή με ΗΠΑ και Ιράν να εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές μετά την δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί με εντολή Τραμπ.

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες Αμερική και Τεχεράνη να έδειχναν πως βάζουν «νερό» στο κρασί» τους, ωστόσο οι «Φρουροί της Επανάστασης» που έxουν μεγάλη και αυτεξούσια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στη χώρα, προειδοποιούν την Αμερική ότι τίποτα δεν τελείωσε.

Ο Αμπντολάχ Αραγκί, ανώτερος αξιωματικός των «Φουρών της Επανάστασης» είπε στο πρακτορείο Tasnim, ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση» μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού υποστράτηγου, ο οποίος ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τεχεράνης μετά τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Mπορεί το Ιράν να ορθώσει το ανάστημά του και να πάει σε πόλεμο με τις ΗΠΑ;

Τα λόγια αυτά ήταν απάντηση στις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος είπε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Παράλληλα το πρακτορείο Tasnim επικαλείται και τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί ο οποίος δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων αποτελούν επίδειξη της ιρανικής, στρατιωτικής ισχύος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Τραμπ: To διάγγελμα για το Ιράν

Νέες κυρώσεις Τραμπ στην Τεχεράνη

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε ως «απίστευτη» την πρόταση των ΗΠΑ για συνεργασία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με διάγγελμά του χθες, τόνισε πως «για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Ιράν: Έγινε η ταφή του Σολεϊμανί μετά την τραγωδία με τους 56 νεκρούς

Τόνισε ακόμα ότι η δολοφονία του Σολεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δε θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή ζητά ο Χαμενεΐ

Σαρλ Μισέλ σε Ιράν: «Αποφύγετε μη αναστρέψιμες πράξεις»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ιράν να αποφύγει «μη αναστρέψιμες πράξεις», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχάνι.

Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου, ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε πρώτα τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή του αεροσκάφους PS752 στον Ιρανό Πρόεδρο.

Σχετικά με τις εντάσεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος Μισέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει τη δέσμευσή της σε όλες τις πλευρές προκειμένου να εξουδετερώσει τις εντάσεις.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες αύξησης των εντάσεων στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν διαδραμάτισε σταθερό και υπεύθυνο ρόλο στην περιοχή και ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι η συμφωνία JCPOA ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα μετά από δέκα χρόνια έντονων διεθνών διαπραγματεύσεων και παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την περιφερειακή σταθερότητα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον Ιρανό Πρόεδρο να αποφύγει να προβεί σε «αμετάκλητες πράξεις».

«Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα και το όραμά της», του είπε.  Επέμεινε δε ότι «η Ένωση θα επιβάλει τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top