Τραμπ: To διάγγελμα για το Ιράν

«Όσο είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ το Ιράν δε θα έχει πυρηνικά»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθηνε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Το προεδρικό διάγγελμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο Palm Room.

«Όσο είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ το Ιράν δε θα έχει πυρηνικά» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή.

«Δεν είχαμε καμία απώλεια και είμαστε έτοιμοι για όλα. Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί και αυτό είναι πολύ καλό. Κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Χαιρετίζω όλους τους Αμερικανούς που φορούν τη στολή. Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή. Η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ εξουδετέρωσε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, τον Σολεϊμανί».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό», είπε για τον Σολεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η χώρα έχει προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια στο Ιράν που αντί για ευχαριστώ, ευχόταν τον θάνατο των ΗΠΑ.

Θα αυξήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις απέναντι στο Ιράν ώσπου να αλλάξει τακτική. Αντί να πουν ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ, φώναζαν «θάνατος στην Αμερική». Φώναζαν το ίδιο ακόμη και την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία, προκαλώντας κρίση στην Υεμένη.

«Σήμερα θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε. 

Το διάγγελμα γίνεται μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικές δυνάμεις με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Λευκός Οίκος: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει  να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, το Ιράν επιτέθηκε με ρουκέτες σε αεροπορικές βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στην Ιρμπίλ και το Αλ Ασάντ, δυτικά της Βαγδάτης, ως αντίποινα για τη δολοφονία Σολεϊμανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στη Βαγδάτη ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση στο έδαφος του Ιράκ.

Ενδεικτική της σοβαρότητας του διαγγέλματος, η καθυστέρηση του οποίου άγγιξε τη μισή ώρα, είναι η παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. 
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top