Ο θρήνος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν πάνω από το φέρετρο του Σολεϊμανί

«Μην απειλείτε ποτέ το Ιράν»

Στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, μεταφέρθηκε η σορός του Κασέμ Σολεϊμανί για να ταφεί.

Η δολοφονία του 62χρονου υποστράτηγου η οποία έγινε μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, έχει «βυθίσει» στο πένθος το Ιράν αλλά και τον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο. 

Επιμένει στις απειλές ο Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν κρύβει την οδύνη του για τη δολοφονία Σολεϊμανί. Φωτογραφία: Associated Press

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ένας από τους άνδρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.

Απειλεί ο διάδοχος του Σολεϊμανί: «Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών»

Ο διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμανί, ο ταξίαρχος Εσμαϊλ Καανί, θρηνεί πάνω από το φέρετρο του υποστράτηγου του Ιράν. Φωτογραφία: Associated Press

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου όσο περισσότεροι πολίτες της μπορούν να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, αξιωματικό εξαιρετικά δημοφιλή στο Ιράν, τον οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν «μάρτυρα».

To Ιράν απαντά στον Τραμπ για τους 52 στόχους: «Συνιστά έγκλημα πολέμου»

Θρήνος πάνω από το φέρετρο του Σολεϊμανί που είναι καλυμμένο με τη σημαία του Ιράν. Φωτογραφία: Associated Press

Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος - που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στα πιο λαμπρά στρατιωτικά μυαλά της γενιάς του και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και αλλού στη Μέση Ανατολή - η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση».

Ιράκ: Αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις

Πρόεδρος του Ιράν: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος

Απαντώντας στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη «κλειδώσει» 52 στόχους στο Ιράν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση, ο ρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί με μήνυμά του στο Twitter διεμήνυσε στον πλανητάρχη:

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος. Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. #IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια θρησκευτική τελετής στο Ιράν, όπου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, φιλά ευλαβικά στο κεφάλι τον Κασέμ Σολεϊμανί. Μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου, το στιγμιότυπο επαναδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν σε μία άκρως συμβολική κίνηση που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ. Φωτογραφία: Associated Press

Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή με θέμα το Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας).

Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top