Επιμένει στις απειλές ο Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν»

Η κόρη του Σολεϊμανί προειδοποιεί τις ΗΠΑ – «Θα ζήσετε μαύρες μέρες»

Δειτε στο video το χρονικό της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί

Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση μεταξύ Αμερική και Ιράν μετά την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, η οποία έχει βυθίσει στο πένθος την Τεχεράνη, προκαλώντας κύματα οργής στη χώρα.

Μετά τις απειλές Τραμπ ότι έχουν «κλειδώσει» 52 στόχοι στο Ιράν, αλλά και ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν ακόμα και με δυσανάλογο τρόπο σε ενδεχόμενη επίθεση των Ιρανών, ο Πρόεδρος της Αμερικής επέστρεψε… δριμύτερος.

To Ιράν απαντά στον Τραμπ για τους 52 στόχους: «Συνιστά έγκλημα πολέμου»

Μέσα από το προεδρικό του αεροσκάφος και ενώ επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα, όπου πήρε την απόφαση για την δολοφονία Σολεϊμανί, ο πλανητάρχης διεμήνυσε:

«Αν οι Ιρανοί Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα».

Παράλληλα επέμεινε στις αρχικές απειλές του ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτισμού σε αυτή την περίπτωση. «Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (...) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.  

Στη συνέχεια ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση. 

Ραγδαίες εξελίξεις: To Ιράν αποδεσμεύεται από την πυρηνική συμφωνία

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό τηςΒρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν. Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Προειδοποίηση Τραμπ: Θα απαντήσουμε γρήγορα σε μία ιρανή επίθεση

Κόρη Σολεϊμανί: «Θα ζήσετε μαύρες μέρες»

Μετά τον επαναπατρισμό της σορού του Κασέμ Σολεϊμανί στο Ιράν, την οποία και υποδέχτηκε λαοθάλασσα από χιλιάδες πολίτες που έκλαιγαν και ζητούσαν εκδίκηση, ο ανώτατος  ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τον υποστράτηγο.

Κηδεία Σολεϊμανί: «Θάνατος στην Αμερική» φώναξαν χιλιάδες Ιρανοί

Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.

Στο μεταξύ η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες».

Ιράν: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι πυραυλικές εγκαταστάσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε όλη τη χώρα, όμως είναι ασαφές αν αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχει αμυντικούς σκοπούς ή όχι, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε αν οι ιρανικοί πύραυλοι στοχεύουν κάποιον συγκεκριμένο στόχο.

«Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος», τόνισε.

«Όμως το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top