Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για Λιβύη

Τηλεφώνησε και στον Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στη Συρία και τις μεταξύ τους σχέσεις. 

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν για το θέμα της Λιβύης. 

Οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έρχονται λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. 

Μάλιστα η απόφαση για την αποστολή των στρατευμάτων ενδέχεται να ληφθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση νωρίτερα από το αναμενόμενο, που ήταν 8 ή 9 Ιανουαρίου. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μαβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία δε θα ανεχτεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση στη Λιβύη, παρόμοια με εκείνη της Συρίας, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. 

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και τόνισε πως «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού». Και συμπλήρωσε πως «δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top