Kαζακστάν: Oι επιζώντες ούρλιαζαν για βοήθεια - Κόπηκε στα δύο το αεροπλάνο

Το Fokker-100 συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή - Τουλάχιστον 12 νεκροί

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας 

Τουλάχιστον 12 νεκρούς άφησε πίσω της η αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Καζακστάν, όταν το επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της εταιρείας Bek Air, στο οποίο επέβαιναν 98 άτομα, συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του σε κατοικημένη περιοχή.

Οχτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, έχασαν τη ζωή τους στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Όλοι όσοι κατάφεραν να επιζήσουν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Μεταξύ των τραυματιών είναι και 8 παιδιά που φέρουν πολλαπλούς τραυματισμούς.

Aεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί, 60 επιζώντες

Οι επιζώντες ούρλιαζαν για βοήθεια μέσα στα συντρίμμια του Fokker-100

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την αεροπορική τραγωδία σοκάρουν.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι επιζώντες της συντριβής περίμεναν 20 ολόκληρα λεπτά να έρθει βοήθεια. Πολλοί ούρλιαζαν σοκαρισμένοι, ενώ οι πιο ψύχραιμοι χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα social media για να καλέσουν σε βοήθεια.

Η Gulnara Koshenova, μία από τους επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας δήλωσε πως την ώρα που το αεροπλάνο άρχισε να παίρνει ύψος μετά την απογείωσή του, ακολούθησε ένα δυνατό τράνταγμα και στο τέλος προσέκρουσε σε κατοικημένη περιοχή.

«Όλα άρχισαν να τρέμουν και ξεκίνησε η πτώση. Ακούγαμε ουρλιαχτά. Όταν το αεροπλάνο συνετρίβη, κάποιος έσπασε την έξοδο κινδύνου και τρέξαμε έξω».

Ένας άλλος επιβάτης δήλωσε πως «με το που απογειώθηκε, έκανε έναν κύκλο και προσέκρουσε στο έδαφος».

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τα ονόματα των επιβατών. Ανάμεσά τους είναι 85 ενήλικες, πέντε παιδιά και τρία βρέφη, χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα μέλη του πληρώματος.

«Κόπηκε» στα δύο το αεροσκάφος

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση του Καζακστάν, το αεροσκάφος φαίνεται να έχει «κοπεί» στα δύο. 

Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια.

Τι έσωσε τους επιζώντες της μοιραίας πτήσης

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για τους επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας, ήταν το γεγονός ότι κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους δε μοιάζει να έχει πάρει φωτιά. Οι δεξαμενές του Fokker-100 ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλη έκρηξη.

 

 

Το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας 

Το Fokker-100 της εταιρείας Bek Air που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του πάνω σε ένα τοιχίο από μπετόν και κατόπιν διαπέρασε διώροφο κτίριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.

Το δυστύχημα έγινε στην Καζάλ-του, κοινότητα που βρίσκεται βορειοανατολικά του αερολιμένα της πρώην πρωτεύουσας και καρδιάς της οικονομίας του Καζακστάν.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά αεροσκαφών Fokker-100 μέσων αποστάσεων, που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος και να ανασταλεί η δραστηριότητα της εταιρίας για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραλείψεις και λάθη.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top