Aεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί, 60 επιζώντες

Έπεσε σε κατοικημένη περιοχή - Δεκάδες οι τραυματίες

Δείτε στο video του Reuters τις πρώτες εικόνες μετά την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν 

Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Καζακστάν, όταν αεροσκάφος Fokker-100 στο οποίο επέβαιναν 98 άτομα (93 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος) συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή σε προάστιο της πόλης Αλμάτι.

Το επιβατικό αεροπλάνο της εταιρείας Bek Air, που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι (πρώην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη) στη Νουρ-Σουλτάν (Αστάνα, σημερινή πρωτεύουσα), έχασε ύψος λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, διαπέρασε έναν φράχτη από μπετόν και προσέκρουσε τελικά σε ένα διώροφο κτίριο.

Από τη συντριβή τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της περιοχής, όπου έπεσε το αεροπλάνο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Βιομηχανίας.

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση του Καζακστάν δείχνουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι, κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια.

Κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους που εικονίζονται σε αυτά τα στιγμιότυπα δε μοιάζει να έχει πάρει φωτιά, κάτι μάλλον σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν, με δεδομένο πως οι δεξαμενές του Fokker ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος, προσθέτοντας πως συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν.

Προειδοποίησε ακόμα ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου». 

Παράλληλα ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air

Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι πτήσεις με Fokker-100 μετά το δυστύχημα.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top