Τσερνόμπιλ: Στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο για πρώτη φορά μετά το 1986

Οι κάτοικοι επέστρεψαν στον τόπο τους 33 χρόνια μετά την πυρηνική έκρηξη

Δείτε το video του Ruptly

Ζωή και χρώμα πήρε ξανά η πολύπαθη πόλη του Τσερνόμπιλ, 33 χρόνια μετά την πυρηνική έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να πεθάνουν και χιλιάδες να υποφέρουν από ασθένειες που είχαν σχέση με την ακτινοβολία στην οποία εκτέθηκαν.

Τσερνόμπιλ: Βόλτα μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο

Όπως θα δείτε και στο video του Ruptly, οι πρώην κάτοικοι της επέστρεψαν για λίγο στην εγκαταλελειμμένη πόλη τους, το Pripyat, προκειμένου να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, για πρώτη φορά μετά το 1986.

Για στολίδια χρησιμοποίησαν vintage ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ πολλά ήταν εμπνευσμένα από θέματα σχετικά με την ακτινοβολία.

Η πυρηνική έκρηξη του Τσερνόμπιλ – Τι είχε συμβεί το 1986

Η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986, θεωρείται ως το μεγαλύτερο ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας.

Aπό την έκρηξη που σημειώθηκε καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. 

Καθαριστής του Τσερνόμπιλ είδε το ντοκιμαντέρ του HBO και αυτοκτόνησε

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όταν έγινε το ατύχημα, ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν.

Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση τους στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνόμπιλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.

Στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς  υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top