Καθαριστής του Τσερνόμπιλ είδε το ντοκιμαντέρ του HBO και αυτοκτόνησε

Ήταν ένας από τους ήρωες της μεγάλης καταστροφής

το σημείο όπου είχε γίνει το 1986 η έκρηξη

Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας «καθαριστής» του Τσερνόμπιλ, αφού είδε την ομώνυμη σειρά του HBO, η οποία του «ξύπνησε» δυσάρεστες μνήμες από την εποχή του τρομερού δυστυχήματος στον πυρηνικό αντιδραστήρα της πόλης και θυμό για την εγκατάλειψή του από το κράτος. 

Ο 61χρονος Nagashibay Zhusupov ήταν ένας από τους ανθρώπους που απομάκρυναν τα τοξικά απόβλητα, συμβάλλοντας στην αποτροπή του πλήρους πυρηνικού ολέθρου. 

Ο Zhusupov υποχρεώθηκε να μετακομίσει μαζί με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά τους σε ένα απαίσιο χόστελ, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να του παραχωρήσει ένα από τα διαμερίσματα που διατέθηκαν σε άλλους βετεράνους του πυρηνικού δυστυχήματος το 1986.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο 61χρονος έπεσε από την ταράτσα πενταώροφου κτιρίου στο Καζακστάν τον περασμένο Ιούνιο και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Η 25χρονη κόρη του, Gaukhar, είπε πως η ίδια υποπτεύεται πως αιτία για την αυτοκτονία του πατέρα της ήταν η σειρά «Τσερνόμπιλ» του HBO, την οποία είχε παρακολουθήσει με δάκρυα στα μάτια, καθώς ήρθαν πάλι στο μυαλό του οι επώδυνες αναμνήσεις της θυσίας του. 

Φίλοι του επίσης δήλωσαν πως έφτασε στο σημείο να δώσει τέλος στη ζωή του γιατί ένιωθε παραμελημένος από τις αρχές παρά το γεγονός ότι είχε υπηρετήσει ως «καθαριστής» στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη του 1986 και αργότερα στη σοβιετική μονάδα πυρηνικών δοκιμών Semipalatinsk.

Αρκετοί ήταν οι βετεράνοι του Τσερνόμπιλ στους οποίους το κράτος έδωσε στέγη και υψηλές συντάξεις, αλλά ο Zhusupov δεν ήταν ένας από αυτούς, καθώς ζούσε φτωχός, χωρίς κανονικό σπίτι. 

Ο Zhusupov ήταν από τους πρώτους που είχαν φτάσει στο σημείο με την έκρηξη του αντιδραστήρα, αλλά αυτό που πήρε για την αυταπάρνηση που έδειξε ήταν ένα δωμάτιο σε ένα άθλιο χόστελ στο οποί δε χωρούσαν ο ίδιος και η οικογένειά του. 

Επί χρόνια ζητούσε να του δοθεί διαμέρισμα όπως αυτά που είχαν προσφερθεί σε άλλους βετεράνους του Τσερνόμπιλ, σε ανταπόδοση για τη θυσία του, όμως μετά από δέκα χρόνια αναμονής διαπίστωσε πως το όνομά του δεν υπήρχε στη σχετική λίστα. 

Από τη δουλειά του ως «καθαριστής» είχε πληγεί σημαντικά και η υγεία του, καθώς υπέφερε από πονοκεφάλους, κατέρρεε συχνά και μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία. Η σύνταξή του μαζί με τα επιδόματα αναπηρίας ήταν μόλις 39 ευρώ την εβδομάδα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top