Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό»

«Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου»

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ιστορική δημόσια διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποδεχόταν τον τούρκο ομόλογό του στο οβάλ γραφείο, σε μία προσπάθεια να… αναθερμάνει τις ψυχρές σχέσεις ΗΠΑ-Αμερικής μετά τα γεγονόταν των τελευταίων μηνών.

Ο Τραμπ προέταξε την παλιά φιλία που τον δένει με τον Ερντογάν, τονίζοντας πως «είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό. Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Ξεκίνησε η ιστορική δημόσια ακρόαση για την παραπομπή του Τραμπ

Αριστερά ο Τραμπ, δεξιά ο Ερντογάν. Φωτογραφία: Evan Vucci/Associated Press

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ άφησαν στρατεύματα στη Συρία για να προστατεύουν μονάχα τα κοιτάσματα πετρελαίου. Ο Τραμπ ανέφερε ότι με τον Ερντογάν θα συζητήσουν τα θέματα της εμπορικής συμφωνίας, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών τζετ F35.

Στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Τραμπ

Ερντογάν: Καμιά αξία δεν έχει το ψήφισμα της αμερικανικής βουλής

O Πρόεδρος της Τουρκίας. Φωτογραφία: Patrick Semansky/Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 100 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μπροστά στον Ερντογάν για τις ακροάσεις που ξεκίνησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, απάντησε ότι είναι «πολύ απασχολημένος» για να τις παρακολουθήσει, καταγγέλλοντας για ακόμα μια φορά ένα «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Patrick Semansky/Associated Press

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο συμμάχων (Ερντογάν και Τραμπ) έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα από «40 κύματα». 

Η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, οι «στενές επαφές» που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν με τον Πούτιν αλλά και η αναγνώριση της  αρμενικής γενοκτονίας εκ μέρους του αμερικανικού κοινοβουλίου, έφεραν τον «πάγο» στις σχέσεις των δύο χωρών, τον οποίο προσπάθησε σήμερα να «σπάσει» ο Τραμπ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Φωτογραφία: Patrick Semansky/Associated Press

Αυτή είναι η  δεύτερη επίσημη επίσκεψή του Ερντογάν στις ΗΠΑ, από το 2017, και κατά πολλούς η πιο κρίσιμη λόγω της «βαριάς» ατζέντας για το θέμα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top