Β. Μακεδονία: Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Ζόραν Ζάεφ

Μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ζόραν Ζάεφ οδηγείται σε πρόωρες εκλογές εν μέσω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε από το ευρωπαϊκό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα δήλωσε οργισμένος από την αθέτηση των υποσχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αύριο συγκαλείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Το απόγευμα της Κυριακής το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Ο Ζάεφ θα ανακοινώσει την απόφασή του στους πολιτικούς αρχηγούς αύριο.

 «Πήρα θετική απάντηση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και το συμβούλιο ορίστηκε για Κυριακή 20 Οκτωβρίου» είπε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Αυτό που προτείνω είναι η οργάνωση άμεσων πρόωρων εκλογών, προκειμένου εσείς, οι πολίτες, να λάβετε την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Όπως τόνισε η απόφαση ήταν άδικη και οι χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Χρησιμοποίησε δε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ότι η χώρα του έπεσε θύμα «ιστορικού λάθους» και ότι γι' αυτό αισθάνεται οργή. Θεωρεί ότι τα εσωτερικά προβλήματα στην Ένωση ευθύνονται  για το γεγονός ότι δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακής πορείας.

Φυσικά, όπως τόνισε, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη, δεν παραιτείται, αλλά ζητεί την προσφυγή στις κάλπες για να λάβει τις αποφάσεις του ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο εθνικιστής ηγέτης του VMRO Κριστιάν Μιτσκόφσκι τρίβει τα χέρια του, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό στελεχών του Ζάεφ κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, έφτασε σήμερα να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι η οικογένεια του θέλει να εξάγει κάνναβη στην Ευρώπη ! Η μάχη στις κάλπες θα είναι ανελέητη.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Β. Μακεδονία, επέρχονται λίγες ώρες μετά το βέτο της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία,  με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία. 

Νέο βέτο της Γαλλίας για την ένταξη Β.Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών 

«Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών και την αναξιοπιστία της Ε.Ε. 

Μετά την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» σχολίασε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το State Department ανακοίνωσε την απογοήτευσή του 

Χθες οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές τόσο από ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και από τον Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην προσπάθειά τους για τις ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς

Η Μέρκελ προσπάθησε αλλά… απέτυχε

Ο Ζάεφ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση των Ευρωπαίων. Θεωρούσε ότι η Γερμανία θα είχε το πάνω χέρι και ότι έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία της Κομισιόν. Μέρκελ και Γιούνκερ πράγματι αντέδρασαν. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ο Μακρόν με το "βέτο" δεν τους άφησε περιθώρια
«Η θέση της Γερμανίας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα μπορούσαν να αρχίσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η θέση αυτή δεν ήταν ομόφωνη και λυπάμαι πολύ»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top