Συρία: Οι «Beatles του ISIS» και ο φόβος για αναγέννηση των Τζιχαντιστών

Ο Τραμπ πετά το μπαλάκι στον Ερντογάν για την «Πηγή Ειρήνης»

Δείτε στο video του Reuters τα τουρκικά τανκς να προελαύνουν στη Συρία αλλά και πλάνα από τις αεροπορικές επιδρομές

Μπορεί η τουρκική εισβολή στη Συρία με το όνομα «Πηγή Ειρήνης» να έγινε με τις… ευλογίες του Τραμπ, πλέον όμως ο Αμερικανός πρόεδρος παίρνει τις αποστάσεις του από τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «κακή ιδέα».

Η πίεση της διεθνούς κατακραυγής, αλλά και η απειλή επανεμφάνισης χιλιάδων Τζιχαντιστών, φαίνεται πως έκαναν τον Τραμπ να αναθεωρήσει.

Συρία: Πάνω από 181 στόχους έπληξαν οι Τούρκοι - Άμαχοι μεταξύ των νεκρών

Ο Ερντογάν τους ένωσε όλους εναντίον του: Kατακραυγή λόγω Συρίας

Με ανακοίνωσή του, πέταξε το μπαλάκι στον Ερντογάν, καθιστώντας τον υπεύθυνο να διασφαλίσει «ότι όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το Ισλαμικό Κράτος δε θα ανασυσταθεί με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή. Αναμένουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις της και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Κακή ιδέα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση στη Συρία μετά τους βομβαρδισμούς

Φόβοι ότι η εισβολή του Ερντογάν θα αναγεννήσει τον ISIS

Οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που όλο αυτό το διάστημα μάχονταν σθεναρά το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζονται τώρα να υποχωρήσουν. 

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν πλέον σταματήσει τις επιχειρήσεις τους ενάντια στους Τζιχαντιστές, καθώς τους απειλούν οι Τούρκοι στα βόρεια σύνορα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δε θέλουν να κατονομαστούν, αναφέρουν πως η αναστολή αυτών των επιχειρήσεων αναμένεται να επηρεάσει την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.

Ανησυχούν οι ελληνικές αρχές: Η Τουρκία «σπρώχνει» τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση ανησυχεί για εισροές τζιχαντιστών στην Ελλάδα

«Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσει μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος».

Οι SDF συνεχίζουν να φυλάνε τα σύνορα, όπου κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο ένας αριθμός Κούρδων έχει αναγκαστεί να μεταφερθεί λόγω της τουρκικής επίθεσης.

Βομβαρδίστηκε φυλακή όπου κρατούνταν Τζιχαντιστές

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία που ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι βομβάρδισαν με μαχητικά φυλακή στην οποία κρατούνται Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά τις ανησυχίες πάντως, ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως στον στρατό των ΗΠΑ έχουν παραδοθεί από τους Κούρδους ορισμένοι «πολύ κακοί» Τζιχαντιστές.

«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Τραμπ, επικρίνοντας για ακόμα μία φορά τα κράτη της Ευρώπης που δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δε θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε. Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης προειδοποίησε ακόμα πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερώνοταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».

Στα χέρια των Αμερικανών οι «Beatles» Tζιχαντιστές της Βρετανίας

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε υπό την κράτησή του και μετέφερε εκτός χώρας, δύο μέλη του ISIS, περιγράφοντάς τα με τον όρο «υψηλής αξίας».

Πρόσθεσε ότι κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μέλη της διαβόητης ομάδας τζιχαντιστών από τη Βρετανία με το προσωνύμιο «Beatles», που είχαν εκτελέσει αρκετούς δυτικούς ομήρους τα προηγούμενα χρόνια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top