Συρία: Πάνω από 181 στόχους έπληξαν οι Τούρκοι - Άμαχοι μεταξύ των νεκρών

Προσευχές σε 90.000 τζαμιά στην Τουρκία

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, η οποία ξεκίνησε χθες με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πλήξει συνολικά 181 στόχους μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για  θέσεις κούρδων ανταρτών, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία από τουλάχιστον τρία σημεία των συνόρων. Η χερσαία επίθεση γίνεται με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία. Οι κουρδικές δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο ΙΚ, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε δύο χωριά

Δύο χωριά κατέλαβε ο τουρκικός στρατός κοντά στην πόλη Ρεσουλαϊν που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα εντός της Συρίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μεσα ενημέρωσης, η επιχείρηση συνεχίζεται με επιτυχία και ο στρατός αναπτύσσει τις δυνάμεις του με ταχύτητα. 

Με συνεχείς ανταποκρίσεις τους από το σημείο μηδέν αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχοι των Κούρδων μαχητών στην πόλη Ρεσουλαϊν δεχόταν πυρά από τον τουρκικό στρατό συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας φαίνονταν οι καπνοί να ανεβαίνουν πάνω από την περιοχή. Οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς ακούγονται μέχρι το Τσεϊλάνπινάρ της Τουρκίας. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ερντογάν τους ένωσε όλους εναντίον του: Kατακραυγή λόγω Συρίας-Αντιδράσεις από Κογκρέσο και ΕΕ μέχρι Πούτιν και Ιράν

Τραμπ: Κακή ιδέα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Προσευχές σε 90.000 τζαμιά

Σε 90.00 τζαμιά σε όλη την Τουρκία έγιναν προσευχές στις 07.00 το πρωί για τους Τούρκους στρατιώτες που συμμετέχουν στην τουρκική επιχείρηση. Από χθες το βράδυ ο πρόεδρος θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε καλέσει μέσω του twitter όλους τους Τούρκους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσευχή για να καταλήξει με επιτυχία η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» «για την ασφάλεια της πατρίδας μας, την γαλήνη του λαού μας, την ειρήνη στην περιοχή μας» όπως έγραψε.

Πάντως στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα ενθουσιασμού μέσα στον λαό, το οποίο ενθαρρύνουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τούρκοι δημοσιογράφοι περίμεναν στα σύνορα με την Συρία την ώρα που οι Τούρκοι στρατιώτες πήγαιναν για την χερσαία επιχείρηση. «Πάμε σε γάμο», απάντησε ένας νεαρός στρατιώτης, εκπλήσσοντας τον δημοσιογράφο. «Με την βοήθεια του Αλλάχ θα τους εξολοθρεύσουμε όλους», απάντησε άλλος στρατιώτης. 

Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση στη Συρία μετά τους βομβαρδισμούς

Πομπέο: «Η Ουάσινγκτον δεν ενέκρινε την τουρκική εισβολή»

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε ακόμα να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Ο Τραμπ προειδοποιεί την τουρκική οικονομία με εξόντωση

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Παράλληλα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξοντώσει τους Κούρδους, ο Τραμπ απάντησε: «Θα εξοντώσω την οικονομία του, αν αυτό συμβεί. Το έχω κάνει ήδη με τον πάστορα Μπράνσον», τόνισε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την κράτηση του Αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον. «Ελπίζω ότι θα ενεργήσει ορθολογικά», πρόσθεσε.

«Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δε βοήθησαν στη Νορμανδία» 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενοι οι ΗΠΑ να δυσκολευτούν μελλοντικά να κάνουν συμμαχίες με τους Κούρδους, αφού επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Τραμπ απάντησε:

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», επισημαίνοντας πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Τόνισε ωστόσο πως οι Κούρδοι είναι ένα έθνος που δε διαθέτει Κράτος και πως «δε μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δε μας βοήθησαν στη Νορμανδία. Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα. Μας αρέσουν οι Κούρδοι».

Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή 

Με κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών μελών «η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», σημειώνοντας πως «δε θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτές ενόψει της συνόδου κορυφής. 

Πρόσθεσε ακόμα πως «η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας. Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δε θα έχουν καλό αποτέλεσμα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top