Διχάζει τους Παριζιάνους γλυπτό για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων

Κατηγορούν τον δημιουργό του για οπορτουνισμό

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Jeff Koons και εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, αφιερωμένο στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν εκεί τον Νοέμβριο του 2015. 

Το 12,5 μέτρων γλυπτό από μπρούντζο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, τοποθετήθηκε στους κήπους των Ηλυσίων Πεδίων, ανάμεσα στο Petit Palais και την Place de la Concorde. Ο καλλιτέχνης το ονόμασε «Bouquet of Tulips» και απεικονίζει ένα χέρι που κρατάει ένα μπουκέτο με τουλίπες. 

Όπως είπε είναι ένα «σύμβολο ανάμνησης, αισιοδοξίας και ίασης», εμπνευσμένο από τη λιθογραφία του 1958 του Πάμπλο Πικάσο, «Bouquet of Peace».

Όμως οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο γλυπτό ήταν έντονες από το 2016, όταν και ανακοινώθηκε πρώτη φορά η πρόθεση για τη δημιουργία του έργου. 

Αρχικά, κάποιες αφορούσαν την επιλογή για το σημείο τοποθέτησής του, ενώ κάποιες άλλες είχαν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του έργου, κατηγορώντας τον δημιουργό ότι δώριζε μόνο την ιδέα και η οικονομική φροντίδα της υλοποίησης και εγκατάστασης επιβάρυνε τους Γάλλους φορολογούμενους. 

Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν ήταν και συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η ένωση «Life For Paris» δήλωσε στην εφημερίδα «Les Jours» ότι τα μέλη της σοκαρίστηκαν μαθαίνοντας πως το έργο χρηματοδοτήθηκε από δωρεές που εκπίπτουν φόρου και κατά συνέπεια θα επιβαρύνουν τους Γάλλους φορολογουμένους. 

Επίσης μια ομάδα από 24 εξέχοντες Γάλλους καλλιτέχνες και διευθυντές μουσείων, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή, στην οποία χαρακτηρίζουν το project «οπορτουνιστικό, ακόμα και κυνικό».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top