Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση στη Συρία μετά τους βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 15 νεκροί -Κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

Σε εξέλιξη είναι η  στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» που ανακοίνωσε μέσω twitter ο Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης. Μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση, καθώς στρατεύματα της χώρας μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Οι επίγειες τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος μιας ομάδας Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε νωρίτερα ότι «στόχος μας είναι να εξολοθρεύσουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή».

Ο Ερντογάν τους ένωσε όλους εναντίον του: Kατακραυγή λόγω Συρίας

Τουρκικό Κοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

 

 

Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία

Συριακό Παρατηρητήριο: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους 8 άμαχοι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Βομβαρδισμοί στη Συρία / Φωτογραφία: AP

Αξιωματούχος κουρδικών δυνάμεων: Πέντε άμαχοι νεκροί - Συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων

Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 5 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές σε βάθος 50 χλμ

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Βλήματα όλμου έπληξαν τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία

Δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV σήμερα, λίγο αφότου η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Σύροι αντάρτες: Πλήξτε με κόλαση πυρός τους Κούρδους

Κανένα έλεος είπαν ότι δεν θα επιδείξουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, έναντι των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, με ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα ενημέρωσε τη Δαμασκό για την επιχείρησή της στη Συρία

Η Τουρκία έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό για την διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η 'Αγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Το Κογκρέσο θα κάνει την Τουρκία να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή της στη Συρία

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για την επίθεση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει την κατάσταση πριν ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ώστε να μην βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία. 

Η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της επιχείρησης στη Συρία

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top