Έρχεται κρέας από… εργαστήριο στα σούπερ μάρκετ

Η τεχνολογία είναι ήδη έτοιμη, λέει Ελβετή επιστήμων

Κρεας

Κρέας από… εργαστήριο θα είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος για το κρέας που θα καλλιεργείται (σ.σ cultured meat), ένα νέο κόνσεπτ που αναφέρεται σε κρέας που παράγεται μέσα από μια κυτταρική δομή (σ.σ produced via cell structure) και όχι μέσα από σφαγέντα ζώα, «τεχνολογία που έγινε εφικτή χάρη στις εξελίξεις που είχαμε μόλις από το 2007 ουσιαστικά και μετά» όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM" η Ελβετή επιστήμονας Μπεντζαμίνα Μπόλαγκ (Benjamina Bollag), συνιδρύτρια και CEO της εταιρίας «Higher Steaks», η οποία ετοιμάζει τεχνολογία, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε προϊόντα που θα δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

«Βρισκόμαστε στην φάση της έρευνας και της ανάπτυξης και ακόμη εξελίσσουμε τα προϊόντα μας, κάτι που αναμένουμε να κάνουμε για τον επόμενο έναν με ενάμιση χρόνο, μια φάση μετά από την οποία θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και θα περάσουμε μέσα από τις διαδικασίες, που αφορούν την τήρηση των σχετικών κανονισμών, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα σε τρία με πέντε χρόνια», εξήγησε η επιστήμονας, που έθεσε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο αναμένεται να έχουμε κρέας από κυτταρικές δομές και όχι εκτροφή και σφαγή.

«Το μόνο που θα χρειαστεί για να φτάσουν τα προϊόντα (από το εργαστήριο) στο ράφι είναι να περάσουμε μέσα από τις διαδικασίες του κανονιστικού πλαισίου, της συμμόρφωσης με αυτό, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί η κα Bollag, που τονίζει πως για το συγκεκριμένο μόνο στάδιο θα υπάρξουν διαφορετικοί χρόνοι. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο σε όλο τον κόσμο και, για την ακρίβεια, μόνο στην Ελβετία έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτού του κανονιστικού πλαισίου, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο σύνολο του δυτικού κόσμου: «εξαρτάται μεν για την περιοχή για την οποία μιλάμε, αλλά αναφερόμαστε στα επόμενα τρία χρόνια», τονίζει η συνιδρύτρια και CEO της Higher Steaks όταν αναφέρεται στον χρόνο περάτωσης της διαδικασίας αυτής, που θα αφορά τις εγκρίσεις.

Τα πλεονεκτήματα του κρέατος, που παράγεται μέσα από μία κυτταρική δομή, είναι μεγάλα.

«Μιλάμε για κρέας που απαιτεί μέχρι και 100 φορές μικρότερη επιφάνεια γης κι έχει ιδιαίτερα μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορούμε να έχουμε αυτό το κρέας χωρίς καμία χρήση αντιβιοτικών» εξηγεί η κα Bollag, που όπως περιέγραψε μέσα από τις παρουσιάσεις της κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ, στην εταιρία της «φτιάχνεται κρέας που είναι το ίδιο, σε μοριακό επίπεδο με το κανονικό αλλά είναι πιο αειφόρο και πιο υγιεινό», αφού καλλιεργείται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top