Αδρία: Η χαμένη ήπειρος που είναι θαμμένη κάτω από τη νότια Ευρώπη

Μελετούν τα λιγοστά απομεινάρια της που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια

Χάρτης με την Αδρία

Αδρία. Μια πραγματική χαμένη ήπειρος είναι θαμμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, συνεπώς κάτω και από την Ελλάδα. 

Οι γεωλόγοι για πρώτη φορά πιστεύουν ότι είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν πια αρκετά ολοκληρωμένα την ιστορία της χαμένης ηπείρου, διάρκειας σχεδόν 250 εκατομμυρίων ετών, μελετώντας τα λιγοστά απομεινάρια της που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια.

Από τη λεγόμενη Ευρύτερη Αδρία έχουν απομείνει σήμερα ορατά μόνο ορισμένα ασβεστολιθικά και άλλα πετρώματα στις οροσειρές της Νότιας Ευρώπης. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι βράχοι αρχικά ήταν θαλάσσια ιζήματα, που κάποια στιγμή ανυψώθηκαν μέσω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο Ντάου βαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Gondwana Research, σύμφωνα με το "Science", αφιέρωσαν πάνω από δέκα χρόνια κυρίως στη Μεσόγειο, συλλέγοντας δείγματα και μελετώντας παλαιομαγνητικά και άλλα στοιχεία για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top