Αμαζόνιος: Γιατί καίγονται οι πνεύμονες της Γης; Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Στάχτη 9,5 εκ. στρέμματα στη Βολιβία - Έκκληση για βοήθεια από την Κολομβία

Δείτε το βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Εκτός ελέγχου από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές βρίσκεται ο Αμαζόνιος με το θέμα να βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των συνομιλιών  στη σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας. 

Σύνοδος G7: Άμεση κινητοποίηση για τον Αμαζόνιο ζητάει ο Μακρόν!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν εκδηλωθεί από τον Ιανουάριο συνολικά 78.383 φωτιές. Μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή εκδηλώθηκαν πάνω από 1.663 εστίες φωτιάς.

Γιατί φλέγεται ο Αμαζόνιος; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις περισσότερες πυρκαγιές ευθύνεται η αποψίλωση του δάσους. Όταν μία έκταση εκχερσώνεται, η βλάστηση καίγεται κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζονίου. 

«Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace, ενώ η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες αιτίς που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων. 

Έκκληση για βοήθεια έκανε η Κολομβία - Στάχτη 9.500.000 στρέμματα δάσους στη Βολιβία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου την ώρα που εκατοντάδες νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες Σάββατο στη Βραζιλία.

«Θα ήθελα (...) να απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να κατανοήσει ότι εκτός από τα λόγια είναι απαραίτητα τα μέσα και η επιστημονική στήριξη για τη διατήρηση του πνεύμονά μας στον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Ντούκε.

Στο μεταξύ στη Βολιβία 9.500.000 στρέμματα έχουν κατακαεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις ρίψεις νερού με ένα Boeing Supertanker 747-400.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top