«Πέφτει» η κυβέρνηση στα Κατεχόμενα - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο

έκτακτο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ακιντζί. 

Η τετρακομματική κυβέρνηση του Ψευδοκράτους που προέκυψε από τις εκλογές του 2018 άντεξε μόλις 460 μέρες μετά το ντόμινο παραιτήσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. 

Την αρχή έκανε ο λεγόμενος «υπουργός Οικονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του πρώτου κατοχικού ηγέτη, Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτησή του μέσω Facebook. 

Ο κ. Ντενκτάς τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και ενημέρωσε και γραπτώς για την απόφασή του τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουμάν. 

Λίγη ώρα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού. 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Οζερσάι μετά από συζήτηση 3,5 ωρών του πολιτικού γραφείου, ανακοίνωσε την απόφασή του και δήλωσε ότι τι αν θα μείνει στην αντιπολίτευση ή αν θα προχωρήσει σε συνομιλίες για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης θα το αποφασίσει το ανώτατο κομματικό όργανο του Κόμματος του Λαού. 

Τόνισε επίσης πως ένας από τους λόγους αποχώρησής του από την κυβέρνηση του Ψευδοκράτους είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης με αφορμή την εκμίσθωση «κρατικής γης» από το υπουργείο δημοσιονομικών, όπου υπουργός μέχρι σήμερα ήταν ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο Οζερσάι είχε ζητήσει την ακύρωση της εκμίσθωσης γης από τον κ. Ντενκτάς στον γιο του για την ίδρυση πανεπιστημίου με την ονομασία «Ραούφ Ντενκτάς». Επίσης ο επικεφαλής του Κόμματος του Λαού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ψευδοκράτος. 

Το τελικό χτύπημα ήρθε λίγο αργότερα, όταν μέσω facebook, ο πρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται κι αυτός να υποβάλει την παραίτησή του στον Μουσταφά Ακιντζί για να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η διαδικασία του σχηματισμού μιας νέας «κυβέρνησης».
Πιν από μερικές μέρες είχε βρεθεί στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί προκλητική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top