Βυθίζεται στο χάος η Βενεζουέλα: Νεκρή διαδηλώτρια από σφαίρα

Συνεχίστηκαν τα αιματηρά επεισόδια στο Καράκας

Βυθισμένη στο χάος βρίσκεται για μια ακόμα φορά η Βενεζουέλα, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος που έγινε την Τρίτη. Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ξεχύθηκαν ξανά στους δρόμους του Καράκας, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα μια νεαρή γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο από σφαίρα. 

Μαδούρο: «Το πραξικόπημα απέτυχε»

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία η 27χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος) στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της από σφαίρα που την βρήκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. 

Χάος στη Βενεζουέλα - Όχημα του στρατού ποδοπάτησε πολίτες!

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία της νεαρής Χουρούμπιθ Ραουσέο, η οποία χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης», ανέφερε μέσω Twitter το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.

Πραξικόπημα από τον Γκουαϊδό καταγγέλλει ο Μαδούρο

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 46 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο από σφαίρες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Η νεαρή από τη Βενεζουέλα τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Οι διαδηλωτές, αρκετοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, άρχισαν να πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ανδρών της μπολιβαριανής εθνικής φρουράς (GNB), που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Περίπου τριάντα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα φορτηγάκι και το έστειλαν προς την κατεύθυνση της πύλης της βάσης, ενώ ένας από αυτούς πυροβόλησε εναντίον στρατιωτικών, που ανταπέδωσαν με πολλές ριπές.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν εναντίον του προέδρου Μαδούρο όπως τους προέτρεψε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από περίπου πενήντα χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος κλιμακώνει την προσπάθειά του για να ανατρέψει τον πρόεδρο, κάλεσε να γίνει την 1η Μαΐου η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας για να φύγει ο Μαδούρο από την εξουσία.

Ανάλογο κάλεσμα είχε απευθύνει και την Τρίτη, λέγοντας μέσω Twitter ότι έχει την υποστήριξη μιας ομάδας στρατιωτικών τους οποίους κάλεσε να στασιάσουν, χωρίς όμως επιτυχία. Στα εκτεταμένα επεισόδια τα οποία ξέσπασαν την ίδια ημέρα αναφέρθηκαν τουλάχιστον ένας θάνατος και δεκάδες τραυματισμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Απειλούν με στρατιωτική επέμβαση οι ΗΠΑ

Την Τετάρτη άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. 

«Η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Αν αυτό είναι απαραίτητο, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Fox Business Network, αλλά πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτιμούσαν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο έρχονται λίγες ώρες μετά την αναφορά του σε «σχέδιο διαφυγής» του Νικολάς Μαδούρο από τη Βενεζουέλα, ένα σχέδιο που, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απετράπη με παρέμβαση της Ρωσίας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έκανε λόγο για fake news, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι επιδίδεται σε πόλεμο παραπληροφόρησης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top