Κρούσματα χολέρας και ελονοσίας μετά τον φονικό κυκλώνα Ιντάι

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί στην Ινδονησία

Τραγική είναι η κατάσταση μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ιντάι, που άφησε πίσω του πάνω από 400 νεκρούς σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε.

Σαν να μην έφταναν οι ισοπεδωμένες περιοχές, στην πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης αναφέρθηκαν και τα πρώτα κρούσματα χολέρας από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Οι ομάδες των εθελοντών που βοηθούν τους πληγέντες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ξέσπασμα επιδημιών στην περιοχή, καθώς εκτός από τα κρούσματα χολέρας έχει παρατηρηθεί και αύξηση των κρουσμάτων της ελονοσίας μεταξύ των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τα νερά της πλημμύρας.

Εκατοντάδες νεκροί από τον κυκλώνα Idai – Συγκλονιστικό video διάσωσης

Η χολέρα μεταδίδεται από τα κόπρανα σε μολυσμένα νερά ή τρόφιμα και μια επιδημία μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, ιδίως σε περιοχές όπου έχει καταστραφεί το σύστημα αποχέτευσης. Η ασθένεια μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Εκτός από τους νεκρούς και τον φόβο για ξέσπασμα επιδημιών, οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και τους χιλιάδες ανθρώπους που έμεινα άστεγοι, έχασαν τα σπίτια τους, τις καλλιέργειές τους, μέχρι και τα ρούχα που φορούσαν. 

Συγκλονιστικό video διάσωσης μετά το πέρασμα του κυκλώνα Idai. Πηγή: Reuters

Η διευθύντρια της Unicef, Ενριέτα Φορ, που βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, τόνισε ότι αφού διανοιχθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες και απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται ακόμη σε πλημμυρισμένες ζώνες, το επόμενο στάδιο είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό «γιατί διαφορετικά αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι οι ασθένειες». Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι εξαιτίας των σορών που αποσυντίθενται, της έλλειψης υγιεινής και υποδομών, υπάρχει κίνδυνος θα αυξηθούν τα κρούσματα χολέρας και ελονοσίας, δεδομένου ότι τα βρόμικα νερά λιμνάζουν και προσελκύουν πολλά κουνούπια.


 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top