Εκατοντάδες νεκροί από τον κυκλώνα Idai – Συγκλονιστικό video διάσωσης

Ανασύρουν συνέχεια πτώματα οι Αρχές στη Μοζαμβίκη

Πανίσχυρο ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Idai από τη Μοζαμβίκη. Με ανέμους 170 χιλιομέτρων την ώρα, διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Αποτέλεσμα ήταν 217 άνθρωποι να πεθάνουν και τουλάχιστον 15.000 να χρήζουν άμεσης διάσωσης και βοήθειες, καθώς πολλοί εξ΄αυτών είναι άρρωστοι.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ένα συγκλονιστικό video από τη διάσωση παγιδευμένων ατόμων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους, ισοπεδωμένα κτίρια και βυθισμένα χωριά.

Στο video καταγράφεται καρέ καρέ η στιγμή που μια οικογένεια απομακρύνεται από τις πλημμύρες.

Προτεραιότητα αποτελεί πλέον για τις Αρχές η η διανομή τροφίμων και άλλων προμηθειών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέλσο Κορέια, τόνισε πως οι αρχές χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να σώσουν ζωές και εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

Πριν από μια εβδομάδα, ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε την πόλη Μπέιρα, ένα λιμάνι της Μοζαμβίκης, με ανέμους που είχαν ταχύτητα έως και 170 χλμ την ώρα και στη συνέχεια κινήθηκε προς την Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι ισοπεδώνοντας κτίρια και θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και 56 στο Μαλάουι. Ο αριθμός των νεκρών στη Μοζαμβίκη είναι πιθανόν να αυξηθεί και άλλο καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από χθες, έχει ανακοινώσει ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top