Γαλλία: Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» ήρθαν τα «κόκκινα φουλάρια»

«Ναι στη Δημοκρατία, όχι στην επανάσταση»

κοκκινα φουλαρια

Μετά τις τεράστιες και δυναμικές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», σειρά πήραν τα «κόκκινα φουλάρια» στη Γαλλία.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή παρά τη βροχή στην Πλας ντε λα Νασιόν στο Παρίσι, προκειμένου να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς» απέναντι στη βία που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κινητοποίηση αυτή (όπως είχε συμβεί και με τα «κίτρινα γιλέκα»), διοργανώθηκε μέσω Facebook. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση», οι διαδηλωτές ", κρατούσαν γαλλικές και λιγοστές ευρωπαϊκές σημαίες. 

Γαλλία: Τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα

Προσωπικές ιστορίες: Ποιοι φορούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Αγαπώ τη δημοκρατία μου» και «Σταματήστε τις βιαιοπραγίες».

Οι συμμετέχοντες αναποκρίθηκαν σε «ένα κάλεσμα προς τη σιωπηλή πλειοψηφία που έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και δέκα εβδομάδες».

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση αυτή ανήκε σε έναν μηχανικό από την Τουλούζη, τον Λοράν Σουλιέ, ο οποίος έριξε την ιδέα μέσω του Facebook στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Γέμισε «κίτρινα γιλέκα» το Παρίσι – Σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία

Πρωτοφανές χάος στο Παρίσι από συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας

Την πρότασή του υιοθέτησε η συλλογικότητα «κόκκινα φουλάρια», η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων. 

Μοναδική προϋπόθεσή της, να μην οργανωθεί μια διαδήλωση υπέρ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά, ευρύτερα, υπέρ της Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται για μια διαδήλωση εναντίον των κίτρινων γιλέκων. Είναι μια διαδήλωση για να τους πούμε: έχετε αιτήματα, τα ακούμε, όμως ο δρόμος δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε, δεν γίνεται να μπλοκάρουμε τη χώρα και την οικονομία επειδή θεωρούμε ότι ο πρόεδρος έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», σημείωσε ο γερουσιαστής του LREM Φρανσουά Πατριά.

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top