Γαλλία: Τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα

Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε από το Facebook και πήρε τεράστιες διαστάσεις

«Gilets Jaunes» ή αλλιώς «κίτρινα γιλέκα» είναι οι δύο λέξεις που έχουν «στοιχειώσει» την τελευταία εβδομάδα τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύσκεψη Μακρόν στο Μέγαροτ των Ηλυσίων για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Φωτογραφία: Stephane Mahe/Associated Press

Η Γαλλία φλέγεται από τις βίαιες διαμαρτυρίες και η υπόλοιπη Ευρώπη «τρέμει» πως όσα γίνονται στην Πόλη του Φωτός, γρήγορα θα φτάσουν και στην «πόρτα» της.

Τι είναι όμως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που έφτασαν στο σημείο τη γαλλική κυβέρνηση να σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Πεδίο μάχης το Παρίσι – Τα «Κίτρινα Γιλέκα» πυρπόλησαν οδοφράγματα

Δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία

"Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν" γράφουν οι διαδηλωτές. Φωτογραφία: Kamil Zihnioglu/ Associated Press

Αρχικά ξεκίνησε ως μια κλασική διαμαρτυρία μέσω Facebook, απ΄αυτές στις οποίες είναι συνηθισμένη η Γαλλία καθώς η χώρα έχει μακρά παράδοση να μεταφέρει τις «διαφωνίες» της στους δρόμους. 

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να διαδηλώνουν για τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Ο φόρος στο ντίζελ θα ανέβει κατά 6,5 σεντς, ενώ ο φόρος στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 2,9 σεντς.

Η αλλαγή αυτή έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθεί η περιβαλλοντική ατζέντα του Μακρόν, «αναγκάζοντας» έμμεσα τους πολίτες να αγοράζουν πράσινα και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Φλεγόμενα οδοφράγματα από τους διαδηλωτές. Φωτογραφία: Kamil Zihnioglu/Associated Press

Μέρα με την ημέρα όμως, αυτό που άρχισε ως μια συνηθισμένη διαδήλωση εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες και αγριότερες διαμαρτυρίες της Γαλλίας από το 1960. Η αντίθεση γρήγορα μεταμορφώθηκε σε δυσαρέσκεια τόσο για το χαμηλό επίπεδο ζωής όσο και για την στάση του προέδρου που έχει το προφίλ του αλαζόνα και απομονωμένου από τα κοινά. 

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές με την υποστήριξη της άκρας αριστεράς και δεξιάς ξεχύθηκαν στους δρόμους, φόρεσαν τα κίτρινα γιλέκα τους και ενώθηκαν με άλλους διαδηλωτές, προκαλώντας «έκρηξη» στα Ηλύσια Πεδία.

Μπλόκαραν κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους σε όλη τη χώρα, έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα και εμπόδισαν την πρόσβαση σε βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα και ορισμένα εργοστάσια.

Όχημα τιης αστυνομίας έχει παραδοθεί στις φλόγες. Φωτογραφία: Francisco Seco/Associated Press

«Μακρόν παραιτήσου», «Μακρόν κλέφτη», έγραφαν τα πλακάτ τους.

Τα μέτρα του Γάλλου Προέδρου θεωρούνται ότι προσβάλλουν αυτό που πολλοί θεωρούν ως την «καρδιά της Γαλλίας», τα χωριά και τις πόλεις της.

Διαδηλωτές και δακρυγόνα. Φωτογραφία: Kamil Zihnioglu/Associated Press

Ο ισχυρισμός τους βασίζεται στο ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το κόστος ζωής ενός Γάλλου που ζει στο Παρίσι είναι να μετακομίσει στα περίχωρα, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να βασίζονται στο αυτοκίνητο τους για να φτάσουν στην εργασία τους, επομένως οι νέοι φόροι «χτυπάνε» περισσότερο αυτούς που έχουν ήδη ζοριστεί.

Αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι όσο αυξάνεται το έλλειμα εμπιστοσύνης και όσο μειώνεται το επίπεδο ζωής, μετά τη Γαλλία ακολουθεί η Βρετανία.

Tα "κίτρινα γιλέκα" στην Αψίδα του Θριάμβου. Φωτογραφία:Thibault Camus/Associated Press

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΤΟΜΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Μέχρι στιγμής, 139 ύποπτοι ενήλικες έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής ενώπιον της δικαιοσύνης και έχει παραταθεί η κράτηση 111.

Μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου όταν διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, 363 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, οι 32 από τους οποίους είναι ανήλικοι, σύμφωνα με νέο απολογισμό της εισαγγελίας του Παρισιού.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, τόνισε ότι η εισαγγελία του Παρισιού «δεν είχε ποτέ να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό αριθμό κρατήσεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top