Προσωπικές ιστορίες: Ποιοι φορούν τα «κίτρινα γιλέκα»

"Μετά βίας τα βγάζουμε πέρα" κατέθεσαν στο δικαστήριο

Νέοι άνδρες, χωρίς ποινικό μητρώο, απ΄όλη τη Γαλλία είναι αυτοί που «κρύβονται» πίσω από τα «κίτρινα γιλέκα». Οι περισσότεροι που συνελήφθησαν μετά τις βίαιες ταραχές και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, δεν είναι ούτε ταραξίες ούτε παραβάτες του νόμου.

Στην πραγματικότητα, είναι άνθρωποι –που όπως εξήγησαν στο εδώλιο- μετά βίας βγάζουν τον μήνα εξαιτίας των χαμηλών μισθών τους, των δανείων ή των «φόρων».

Πολλοί έχουν ποινικό μητρώο αλλά για πάρα πολλούς η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχαν στη ζωή τους.

Σχεδόν όλοι τους, διαβεβαίωσαν πως πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά και μετανιώνουν για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

3-4 εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές από τα βίαια επεισόδια τοθ Σαββάτου

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό υπολογίζει «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» το ύψος των ζημιών, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων το Σάββατο, στο περιθώριο της διαδήλωσης των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι, μονάχα για τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους, όπως δήλωσε η ίδια στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3. 

Αυτή η εκτίμηση, που δεν είναι πλήρης, δεν αφορά τα καταστήματα, ούτε την Αψίδα του Θριάμβου, που στοχοθετήθηκαν από τους διαδηλωτές το Σάββατο. 

Από το Σάββατο το βράδυ, δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν «900 κυβικά μέτρα μπάζων» και απομάκρυναν «περισσότερα από 200 απομεινάρια» καμένων αυτοκινήτων, διευκρίνισε η Ινταλγκό. 
 

Γαλλία: Τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

 

Στεφάν, 45 ετών, χασάπης στο Οτ-Αλπ

Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από το παρελθόν. Στη δίκη του, εμφανίστηκε με μαυρισμένο μάτι και είπε ότι «αυτή ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση» στην οποία συμμετείχε. Ο Στεφάν έχει πάρει διαζύγιο και έχει έναν γιο στην εφηβεία. Δουλεύει σφαγείο, ο μισθός του φτάνει τα 1.200 ευρώ μηνιαίως και δηλώνει «καταχρεωμένος». Ο Στεφάν συνελήφθη αφού έσπασε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι θα ήθελε από τους αστυνομικούς «να μας σφίξουν το χέρι και να σταθούν στο πλευρό του λαού». Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα κράνος και ένα μαχαίρι που, όπως λέει, το είχε μαζί του «για να κόβει το λουκάνικο ή το τυρί του».Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών.

Πέντε φίλοι από τα προάστια 25-34 ετών

Ο Ζερεμί, ο Μπιλί, ο Ζοφρουά, ο Φρεντερίκ και ο Μαξίμ, συνελήφθησαν μόλις έφτασαν από τα προάστια του Παρισιού για να διαδηλώσουν. Είχαν στην κατοχή τους μάσκες και φυσιολογικό ορό, οι δυο από αυτούς μετέφεραν και κροτίδες. Οι τέσσερις πρώτοι είναι εργάτες σε μια μεγάλη αεροναυπηγική εταιρεία και κερδίζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, ο τελευταίος, ως οδηγός ανυψωτικού μηχανήματος, βγάζει 1.300 ευρώ. Όλοι τους δηλώνουν ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες: δάνεια, οικογένεια, φόρους...Τους απαγορεύτηκε η παραμονή στο Παρίσι για έναν χρόνο και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρεις μέχρι οκτώ μήνες.

Στίβεν, 24 ετών, οικοδόμος στη Νιεβρ

Τον συνέλαβαν το βράδυ του Σαββάτου. Είχε στην κατοχή του ένα κράνος από ένα κατάστημα που είχε λεηλατηθεί νωρίτερα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απλώς το μάζεψε από κάτω για να προστατεύσει το κεφάλι του. Βγάζει λιγότερα από 1.100 ευρώ αλλά λέει ότι έχει μόνο «μικρές οικονομικές δυσκολίες».Ο Στίβεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κλοπή και τώρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή.

Μικαέλ, 30 ετών, άνεργος, άστεγος

Συνελήφθη την Παρασκευή στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν και στην κατοχή του βρέθηκαν ένα φούτερ με μια υβριστική φράση για τους αστυνομικούς, ένα κράνος, μια σφεντόνα, 250 σφαιρίδια. Είχε αφήσει μηνύματα στο Facebook ζητώντας να μάθει που θα γινόταν ή «επίσημη» συγκέντρωση.

Έχοντας άλλη μια καταδίκη από το 2010, του επιβλήθηκε τώρα ποινή φυλάκισης έξι μηνών (εκ των οποίων οι τρεις με αναστολή). Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να αναζητήσει εργασία και να βρει στέγη. Προς το παρόν, θα κοιμηθεί στη φυλακή.

Ζερεμί, 18 ετών, φοιτητής στο Παρίσι

Ο νεαρός ζει με τους γονείς του στο Βαλ ντ' Ουάζ, σπουδάζει σε εμπορική σχολή και παρακολουθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο Ταχυδρομείο, κερδίζοντας 1.500 ευρώ μηνιαίως. Του ασκήθηκε δίωξη για «συμμετοχή σε συγκέντρωση» με σκοπό τη διάπραξη βιαιοπραγίας ή καταστροφών, χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατασκευή οδοφράγματος σε δημόσιο δρόμο. Η δίκη του αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top