«Κίτρινα Γιλέκα»: Άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις για το 2019 στη Γαλλία

Oι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης

Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν στο Παρίσι ανάμεσα στην αστυνομία και τα «Κίτρινα Γιλέκα», τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα διαδήλωναν ειρηνικά. Οι εικόνες που μεταδίδει το Associated Press, δείχνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν συγκεντρωθεί στα σημεία. Καπνογόνα, φωτιές και κίτρινα γιλέκα είναι το φόντο στο κέντρο του Παρισιού. 

Αυτή είναι η 8η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι και πρώτη για το 2019.

Στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS. 

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» είχαν καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να συγκεντρωθεί στα συμβολικά σημεία των μεγάλων πόλεων της επαρχίας, ιδίως στο Μπορντώ, την Τουλούζη και τη Λιόν, αλλά και του Παρισιού.

Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν οργανωθεί δύο συγκεντρώσεις : μία πρώτη πορεία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα με στόχο να διασχίσει τους δρόμους έως την Εθνοσυνέλευση και μία δεύτερη συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τα Ηλύσια Πεδία, επίκεντρο των κινητοποιήσεων τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα.

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των «Κίτρινων Γιλέκων», η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπενζαμεν Γκριβό να τονίζει πως «το κίνημα όσων έχουν παραμείνει ακόμη ενεργοί, έχει μεταβληθεί σε μία υπόθεση συνωμοτών που επιδιώκουν την εξέγερση και, στο βάθος, να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Περίπου 3.600 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται σήμερα επί ποδός σε όλη τη Γαλλία, πλαισιωμένα από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top